Michal Pollák a jeho unikátny projekt Štrbské Presso

Toto je skutočný príbeh, ktorý sa stal. Je o unikátnej a zdravej slovenskej káve. Začal sa písať v roku 2013 a autorom myšlienky je Michal Pollák. Muž v najlepších rokoch, ktorý mal túžbu vytvoriť unikátnu slovenskú značku pre všetkých „kávopilcov“.

Koniec Augusta 2013, prvé myšlienky

Michal, čo vás priviedlo k myšlienke začať sa zaoberať kávou? Ako to celé vzniklo?

Takto to bolo. Písal sa august 2013 a sedel som pri káve s kamarátom. Debatovali sme a prišli sme k záveru,  že časy, keď sme po páde starého režimu s nadšením chodievali nakupovať za hranice na Maria Hilfer Strasse vo Viedni prepražené druho –  a treťotriedne kávy v domnienke, že nakupujeme špičkovú kvalitu, sú preč a aj v tejto oblasti sa odvtedy u nás mnoho zmenilo. Aj Slovensko má svojich pražiarov a mnohých výborných! Má svoje kávy, a taktiež mnohé výborné! Samozrejme, má aj iné. Ale vďaka tým dobrým dôvody cestovať za takouto kávou do zahraničia – odhliadnuc od toho, že jej v našich obchodoch dostanete bezpočet druhov rôznej značky a kvality – zjavne pominuli. No keď sme sa pozreli na túto tému bližšie,  niečo nám predsa len na slovenskom trhu chýbalo! Taká značka kávy, z ktorej bude „na prvú“ jasné, že je slovenská! Slovenská, s veľmi slušnou kvalitou pre široké masy Slovákov! Taká, na ktorú môžu byť všetci Slováci hrdí! Áno, takúto sme u nás nenašli! A keďže sme boli obaja z kreatívnej branže, výzva bola na svete. Započatá diskusia aj vďaka tomu,  že sme boli susedia, po večeroch pokračovala…“.

Prišiel september 2013 a debaty o unikátnej káve pokračovali…
To, že o kvalitu išlo na prvom mieste, bolo samozrejmé! Veď to sme chceli dať slovenskej značke ako prvé! Ale my sme k nej a k tomu nádherne voňajúcemu zrnu hľadali ešte viac, akýsi „doprovod“. Hľadali sme tiež úsmev, emócie, možno až zimomriavky. Jedným slovom taký mrazivo-radostný pocit ako nami prebehol, keď sme po prvýkrát vyslovili ŠTRBSKÉ PRESSO! 
A tak po mnohých tipoch, ktoré na stôl po večeroch postupne padali, nám bolo „na prvú“ jasné, že tou najlepšou slovenskou značkou kávy bude ŠTRBSKÉ PRESSO! Nechýbalo už nič. Iba definitívne rozhodnutie a odvaha začať tvoriť a budovať.

 Udalosti nabrali rýchly spád, keď prišiel október 2013
Súbežne ako v dielni agentúry Apple Pie vznikali prvé návrhy loga, realizovali sme cesty za kávou. Keď v Apple Pie vsádzali do loga Štrbského Pressa typický slovenský „hrnčok“, ja som sa túlal po celosvetových výstavách kávy, ochutnával ju a vyberal zrná. A tak ako logo Štrbského Pressa získalo svoj „hrnčok“, poslovenčili sme jeho logo navyše kvetom tatranského horca. No a v hlavách sa nám začala rodiť receptúra…

Michal Pollák a jeho unikátny projekt Štrbské PressoŽiadny november nie je mrazivý, ak vás zahreje hrnčok dobrej kávy…
Štrbským Pressom sme žili ráno, na obed aj večer. Tak, ako sme boli nadšení vtedy, možno ešte viac sme dnes a to hádam len preto, lebo sme túžili vytvoriť pre našinca niečo, čo bude naozaj jeho! Písali sme a škrtali, kreslili a tiež gumovali, čítali, študovali, učili sa – lebo sme boli absolútni laici – len aby sme mohli ísť ďalej. Tak, ako keď sa auto posúva v tme a jeho svetlá odhaľujú cestu, tak sa aj nám postupne otvárali všetky cesty. Tak, ako tá do talianskeho Terstu, do pražiarne s takmer storočnou rodinnou tradíciou, kde sme sa stali najskôr žiakmi, zakrátko zákazníkmi a aj priateľmi.

Prešli Vianoce  písal sa január 2014
Po takmer dvoch mesiacoch priebežných testov a ochutnávok sme podľa našej receptúry spoločne vytvorili základ piatich receptúr a zmesí Štrbského Pressa – Brown, Blue, Violet, Red a Silver – presne podľa chutí Slovákov. A tak sa kávové zrná pôvodom z ôsmich krajín a troch kontinentov sveta (Vietnam, India, Keňa, Etiópia, Brazília, Honduras, Guatemala a Nepál) stali základom stabilnej a vyváženej chute. Proces prania a triedená frakcia kávových zŕn (rovnako veľké rastlé zrná) zaručujú ich rovnovážne praženie, a teda zdravú kávu a jej konzumentovi nielen 80% dennej dávky antioxidantov a prevenciu proti rakovine, ale aj ochranu proti osteoporóze, Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe. Kávu, ktorá tiež blahodarne pôsobí na pečeň, ale je aj spoľahlivým bojovníkom proti cukrovke druhého typu. Práve takúto zdravú kávu sme chceli Slovákom dať a ja verím, že sa nám to podarilo!

Aby sme podčiarkli tému zdravia ŠTRBSKÉ PRESSO  a urobili ho ešte slovenskejším, ku káve sme pripravili zmesi korenín škorice a tatranského horca, alebo škorice a tatranského horca s kardamónom. Ich účinky prinášajú ľudskému organizmu ochranu proti zápalom, potlačenie cholesterolu, podporu metabolizmu, nabudenie organizmu a tak synergicky robia zo Štrbského Pressa kávu plnú zdravia a energie!

A tak napokon 1 júna 2014 začal príbeh, v ktorom značka želá každému, kto ochutná, dobrú chuť a pevné zdravie!

Ďakujeme Michalovi Pollákovi za jeho pozvánku na hrnčok dobrej a zdravej kávy. A tiež za rozpovedanie príbehu. Pre všetkých milovníkov kávy, ktorí ešte ŠTRBSKÉ PRESSO neochutnali, neváhajte. Vyskúšajte. Kávu si môžete kúpiť aj online tu: ŠTRBSKEPRESSO.

 

Mohlo by vás zaujímať