Med ako sladký dar prírody a jeho využitie v kuchyni

Med ako sladký darMed ako sladký dar prírody a jeho využitie v kuchyni

Dlhé stáročia bol med oceňovaný pre svoje uzdravujúce a výživné vlastnosti, dnes sa svojej obľúbenosti teší aj v oblasti starostlivosti o telo, či kulinárstve. V moderných kuchyniach patrí táto sladká ingrediencia častokrát medzi tajomstvá šéfkuchára. Med totiž dodáva nezameniteľný šmrnc receptom na hlavne jedlá, ako aj dressingom na šaláty, či chutným dezertom.

Bomba plná vitamínov

Prírodný med je veľmi zdravý, obsahuje vitamíny ako A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, rôzne minerálne látky- vápnik, draslík, fosfor, zinok, železo, kremík, mangán, ďalej včeliu materskú kašičku, voľné organické kyseliny a aminokyseliny.

Častokrát sa však ľudia naplašia a pochybujú o jeho kvalite, keď kryštalizuje, v skutočnosti tento jav značí, že med nebol nadmerne spracovávaný a môžete ho považovať za vysoko kvalitný.

Jeho univerzálnosť si zamilujete!

Med má široké využitie v kulinárstve, medicíne, kozmetike a dokonca aj v starostlivosti o pleť. Je neodmysliteľnou súčasťou mnohých tradičných aj moderných receptov, od sladkých dezertov, cez marinády až po liečivé nápoje.

  1. Prírodné sladidlo, ktoré vám poslúži na osladenie čaju, kávy, ovsených vločiek, smoothie, jogurtu alebo dezertov. Med je skvelou alternatívou k rafinovanému cukru.
  2. Zdravá varianta pri pečení, ktorá dodá vašim pokrmom jemnejšiu chuť a zachová vlhkosť, preto ju môžete využiť ako alternatívu cukru pri vašich obľubených receptoch na koláče, sušienky či chlieb.
  3. Pripravte si lahodné marinády a omáčky, ktorým med dodá sladko-pikantnú chuť. Tento zlatistý poklad oceníte pri príprave marinád pre kuracie, kačacie mäso alebo pri grilovaných rebierkach.  Zaujímavý tón dodá omáčkam, ktoré sa ideálne hodia k ovčiemu syru alebo hovädziemu mäsu. Takto jednoducho a rýchlo si môžete pripraviť chutné a zdravé recepty na obed, vynikajúce šalátové dresingy, glazúry na zeleninu, či rôzne druhy zdravých snackov.

Med ako sladký dar prírody a jeho využitie v kuchyni

TIP:

Vyskúšajte rýchlu medovú omáčku, ktorá tvorí výbornú kombináciu s hovädzím mäsom. Na jej prípravu budete potrebovať: 10 ks vlašských orechov, 150 ml medu, 2 polievkové lyžice horčice ( môžete použiť aj dijonskú ), 2 polievkové lyžice horúcej vody.

Rozmixujte vlašské orechy, následne v miske zmiešajte med, horčicu a pridajte vodu. Pridajte rozmixované vlašské orechy a poriadne premiešajte. Dobrú chuť!

  1. Med môžete využiť aj na vyváženie chutí v polievkach, kde zjemní kyslosť paradajok alebo zvýrazní prírodnú sladkosť koreňovej zeleniny. Odvážte sa experimentovať aj pri vašich obľúbených receptoch na slovenské polievky.
  2. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa med používa na konzervovanie ovocia a zeleniny, čím sa predlžuje ich trvanlivosť. Tento prírodný konzervant môžete použiť v domácich marmeládach alebo džemoch.

Prečo mať med vždy po ruke?

Med je univerzálny a cenný produkt, ktorý obohatí nielen vaše kulinárske zážitky, ale prispeje aj k vášmu uzdraveniu.

Jeho silu oceníte najmä pri liečbe kašľa a bolesti hrdla, kedy užitie medu alebo bylinného odvaru s medom môže zreteľne zmierniť váš kašel. Med totiž vďaka svojim antibakteriálnym a antioxidačným vlastnostiam pomáha posilňovať imunitu a chrániť telo pred infekciami, preto jeho uzdravujúce vlastnosti oceníte aj pri liečbe rán a popálenín.

Pravidelnou konzumáciou tohto sladkého daru z prírody podporíte aj vaše trávenie, čím môžete predchádzať problémom s tráviacim traktom.

-Infoservis-

Mohlo by vás zaujímať