Malinová torta s čokoládou
Je tu čas malín. Keď Teo s dedkom naoberali maliny, hneď mi bolo jasné, že ich musím skombinovať s čokoládou. Pre mňa je to ideálna dvojka. Vymyslela som si túto kombináciu, ktorá dopadla na jednotku. Vyskúšajte.
Jemná sladkokyslá chuť malín v čokoládovom objatí je fakt neodolateľná
Malinová torta s čokoládou – ingrediencie
Čo potrebujeme:
Na korpus:
240 gr kakaových sušienok (použila som Bebe)
90 gr rozpusteného masla
1 PL javorového sirupu
Na plnku:
- 500 gr mascarpone
- 1 x 200 ml smotany na šľahanie
- 1 PL práškového cukru alebo medu
- 200 gr horkej čokolády (50%)
Na polevu:
- 100 gr horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- maliny na ozdobu
Malinová torta s čokoládou – postup prípravy
Sušienky podrvíme v mixéri, zmiešame s rozpusteným maslom a sirupom, natlačíme do formy vyloženej papierom na pečenie (do stredu a na boky) Takto dáme chladiť do chladničky alebo pečieme 12 min na 160 stupňoch. V prípade, ak sa rozhodneme, že korpus budeme piecť, necháme ho po pečení vychladnúť.
Potom si rozpustíme vo vodnom kúpeli 200g čokolády a necháme trochu vychladnúť. Mascarpone a 1 smotanu s cukrom/medom vyšľaháme do krému a primiešame rozpustenú vychladnutú čokoládu.
Takto pripravený krém natrieme na korpus a dáme chladiť, kým si pripravíme polevu.
Poleva
100 ml smotany si zahrejeme (malé bublinky pri bokoch, nesmie sa variť) stiahneme z plameňa a nalejeme do inej misky, do ktorej sme nalámali 100 gr horkej čokolády (tu som použila 70%). Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nevytvorí sa hladká poleva. Vylejeme ju na korpus s krémom, uhladíme a dáme na chvíľu stuhnúť. Potom ozdobíme malinami a dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na noc.
Dobrú chuť!
Prečo sú maliny zdravé?
Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny.
Minerály: draslík – 186mg, fosfor – 36mg, vápnik – 31 mg, horčík – 27mg, mangán – 0.824mg, meď – 0.111mg, sodík – 1mg, selén – 0.2mg, zinok – 0.52mg, železo – 0.85mg
Vitamíny: kyselina listová – 26mg, kyselina pantoténová – 0.405mg, niacín – 0.736mg, vitamín A – 41 mg, vitamín B1 (tiamín) – 0.039mg, vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg, vitamín B6 – 0.068mg, vitamín C – 32.2mg, vitamín E – 1.07mg, vitamín K – 9.6mg.
Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe, zmierňujú silné menštruačné krvácanie a problémy s obličkami a močovým mechúrom, atď. (Zdroj: https://zdravopedia.sk/)