fbpx

Jemná sladkokyslá chuť malín v čokoládovom objatí je fakt neodolateľná. Vyskúšajte túto malinovú tortu…

Malinová torta s čokoládouMalinová torta s čokoládou

Je tu čas malín. Keď Teo s dedkom naoberali maliny, hneď mi bolo jasné, že ich musím skombinovať s čokoládou. Pre mňa je to ideálna dvojka. Vymyslela som si túto kombináciu, ktorá dopadla na jednotku. Vyskúšajte.

Jemná sladkokyslá chuť malín v čokoládovom objatí je fakt neodolateľná

Malinová torta s čokoládou – ingrediencie

Čo potrebujeme:

Na korpus:

240 gr kakaových sušienok (použila som Bebe)

90 gr rozpusteného masla

1 PL javorového sirupu

Na plnku:

  • 500 gr mascarpone
  • 1 x 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL práškového cukru alebo medu
  • 200 gr horkej čokolády (50%)

Na polevu:

  • 100 gr horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • maliny na ozdobu

Malinová torta s čokoládou  – postup prípravy

Sušienky podrvíme v mixéri, zmiešame s rozpusteným maslom a sirupom, natlačíme do formy vyloženej papierom na pečenie (do stredu a na boky) Takto dáme chladiť do chladničky alebo pečieme 12 min na 160 stupňoch. V prípade, ak sa rozhodneme, že korpus budeme piecť, necháme ho po pečení vychladnúť.

Potom si rozpustíme vo vodnom kúpeli 200g čokolády a necháme trochu vychladnúť. Mascarpone a 1 smotanu s cukrom/medom vyšľaháme do krému a primiešame rozpustenú vychladnutú čokoládu.

Takto pripravený krém natrieme na korpus a dáme chladiť, kým si pripravíme polevu.

 

Poleva

100 ml smotany si zahrejeme (malé bublinky pri bokoch, nesmie sa variť) stiahneme z plameňa a nalejeme do inej misky, do ktorej sme nalámali 100 gr horkej čokolády (tu som použila 70%). Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nevytvorí sa hladká poleva. Vylejeme ju na korpus s krémom, uhladíme a dáme na chvíľu stuhnúť. Potom ozdobíme malinami a dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na noc.

Dobrú chuť!

Viac receptov od Petry nájdete aj na jej INSTAGRAME

Prečo sú maliny zdravé?

Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny.

Minerály: draslík – 186mg, fosfor – 36mg, vápnik – 31 mg, horčík – 27mg, mangán – 0.824mg, meď – 0.111mg, sodík – 1mg, selén – 0.2mg, zinok – 0.52mg, železo – 0.85mg

Vitamíny: kyselina listová – 26mg, kyselina pantoténová – 0.405mg, niacín – 0.736mg, vitamín A – 41 mg, vitamín B1 (tiamín) – 0.039mg, vitamín B2 (riboflavín) – 0.047mg, vitamín B6 – 0.068mg, vitamín C – 32.2mg, vitamín E – 1.07mg, vitamín K – 9.6mg.

Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe, zmierňujú silné menštruačné krvácanie a problémy s obličkami a močovým mechúrom, atď. (Zdroj: https://zdravopedia.sk/)

 

Mohlo by vás zaujímať