Lenka Mančíková: Voňavý, chrumkavý a zdravý štart po 40ke

Lenka Mančíková: Voňavý, chrumkavý a zdravý štart po 40ke

Lenka sa už tri roky venuje naplno svojmu vlastnému podnikaniu. Začala, keď mala 40 rokov. Vydala už aj knihu a som rada, že sa rozhodla vyrozprávať svoj príbeh. Možno bude pre mnohých inšpiráciou. Okrem toho jej produkty sú voňavé, chrumkavé a zdravé.

Lenka prezraďte, čomu ste sa venovali do svojej 40ky?

Môjmu blogu sa venujem už dlhšie, zhruba od roku 2012. Odjakživa milujem sladké a veľmi rada pečiem. A nakoľko som nechcela jesť tak veľa cukru či len bielu múku, začala som piecť inak a neskôr sústrediť recepty na jedno miesto.

V roku 2004 sa mi narodili veľmi predčasne dvojičky, Tamarka a Miško a to samozrejme zmenilo celý môj pohľad na zmysel života a pracovné  zaradenie sa. Presne si spomínam, ako som to mala všetko naplánované, že bábätko bude jedno, bude zdravé a možno po roku pôjdem do práce, ktorú som mala veľmi rada. Pracovala som pre vtedy úžasnú a jednu z prvých luxusných reštaurácií Le Monde a veľmi sa mi to páčilo.

Aký bol u vás dôvod na zmenu?

Po narodení detí som mala čo robiť. Mnohí naši známi hovoria, že som „ich krásne vypiplala.“ To bola moja hlavná pracovná náplň. Nakoľko nemali pri narodení ani kilo, všetko išlo inak. Ich pokroky boli pomalšie, ale mali pri tom celom aj kopec šťastia. Deti všetko krásne dobehli zhruba do 6 rokov. Môj návrat do práce sa nekonal, predĺžila som si materskú a venovala som sa deťom. Popri tom som si piekla zdravšie koláče pre známych aj neznámych a snívala o pekárni.

Keď už boli deti väčšie a zdravé, tak som reálne uvažovala nad zriadením prevádzky, kde by som mohla piecť svoje výtvory (vtedy ešte nebola taká ponuka zdravších a napr. aj bezlepkových koláčov) pre kaviarne. Ale akosi som zhodnotila svoju situáciu a možnosti a radšej sa rozhodla pre 3. dieťa, čo neľutujem. A počas mojej druhej materskej dozrelo iné rozhodnutie.

Keď ste sa rozhodli, dostali veci spád? Či išlo to postupne a pomaly?

Áno, relatívne. Mne niekedy veci trvajú, kým ich zrealizujem. Prvý individuálny kurz som spravila v máji a až v októbri som rozbehla svoje pravidelné kurzy kváskovania. Ale dovtedy som si to dobre naplánovala. Už od začiatku na vysokej úrovni, žiadne kurzy v obývačke a podobne. Vždy v nejakom vhodnom priestore, ktorý si prenajímam. Od začiatku si ľudia na moje kurzy nemuseli nič nosiť – všetko dostanú na mieste. Kvások si odnášajú v peknej nádobke s mojim logom, takisto štartovací balík múk.

A ako došlo k tomu, že vediem kurz kváskovania?

Počas druhej materskej (malý má už 5 rokov) som začala piecť veľa kváskových chlebov a nosila som ich mojim známym. A zrazu mi všetci hovorili, aby som upiekla aj im. 

Podobne to dopadlo aj na hodine pilatese, kde som raz dobehla opäť posledná (ja totiž meškám takmer všade okrem mojich kurzov) so vzorkami chlebíkov. Presne si pamätám, čo som povedala: Nemám čas, malý už ma zamestnáva stále viac a viac, ja vás to radšej naučím. A ich odpoveď bola okamžitá: „Áno.“ 

A tak to začalo. Môj prvý kurz bol bezlepkový a dopadol výborne. Doteraz vediem aj bezlepkové kurzy a je to stále pre mňa výzva a veľké zadosťučinenie, keď ľuďom môj chlieb chutí. Mnohí celiatici mi totiž dajú určite za pravdu, že kupované chlebíky nie sú často veľmi jedlé.

Z hľadiska zdravia by ma zaujímalo v čom je kváskové pečivo iné. Ako prospieva telu?

Je lepšie stráviteľnejšie, nakoľko pri ňom ide o tzv. mliečne kvasenie, nie alkoholové ako  pri droždí. Kvások je, ako hovorí podtitul mojej knižky Kvások, zázrak z múky a vody, nič pridané, čo by vyrobil umelo človek. Pomalou fermentáciou rozloží všetky zložky múky tak, že sú stráviteľnejšie.

Vydali ste už spomínanú knihu. Ktorý z receptov je váš najobľúbenejší?

V roku 2017 vyšla moja prvá kniha Kvások. Podarila sa mi taká, akú som ju sama chcela, čo mi chýbalo na trhu. Malá, útla knižka, s krásnymi fotkami, jednoducho a polopatisticky napísaná, bez zbytočných omáčok.  Je v nej 33 receptov, aj bezlepkových. Na chlebíky ale aj sladké pečivo. Môj najobľúbenejší recept je hocijaký bezlepkový chlieb a recept na kardamonky. Kardamón buď milujete alebo nemusíte vôbec. Vyskúšate?

Pečiete a ste štíhla. Ako to robíte?

No. Rozdávam susedom, nosím do fitka a veľa cvičím. Po 40ke som si uvedomila, že bez toho to asi nepôjde. Bez pohybu a upravenej stravy. Našťastie veľmi rada cvičím, robí mi to radosť, doslova som už na pohybe závislá. Je mojou prioritou. Kedysi som behávala, teraz som väčšinou vo fitku alebo si zacvičím doma. Na jar sa však opäť chystám vybehnúť.

Foto: Archív Lenka Mančíková: https://www.zdravepecenie.sk
Rozhovor pripravila: Martina Valachová

Poďte si s nami zacvičiť a naučiť sa zdravo jesť…

Mohlo by vás zaujímať