Zhrešiť, dať si cheescake a pritom nemať obavu z prílišného množstva cukru? Dá sa to. Tento recep je v podstate z mojej hlavy. Pripravujem ho už roky a ešte sa mi nestalo, že by niekomu nechutil. Je totiž lahodný, svieži a nedávam doň žiaden cukor.
Nedá sa povedať, že lahodný cheescake s černicami je nízkokalorický, ale ja ho volám zdravý. Je to preto, že je v ňom dostatok ovocia, chia semiačka a med. Poďme ale na samotný recept, nech ho môžete pripraviť čím skôr.
Čo budeme potrebovať na lahodný cheescake s černicami?
Ingrediencie:
Korpus na cheescake
Rozpustíme 80g masla, 250 g maslových sušienok rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Dnes som pridala aj škoricu. Nie veľa. Malú kávovú lyžičku. S touto zmesou vystelieme tortovú formu, do ktorej sme predtým dali papier na pečenie. Takto pripravený korpus dáme do chladničky asi na 15 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku.
Plnka na cheescake
1 vaničkový tvaroh – jemný
1 mascarpone
1 kyslá smotana
2 celé vajíčka
Med – podľa chuti ja dávam 2-3 polievkové lyžice
Chia semienka – 2 kopcovité lyžice (polievkové)
Kukuričný škrob – 2 kávové lyžičky.
Celú masu zmiešame ručne – bez robota, pretože mascarpone by sme narušili štruktúru.
Pripravenú masu vylejeme na pripravený korpus a dáme do rúry rozohriatej na 180 stupňov. Na spodok rúry treba dať misku s vodou alebo ďalší plech s vodou, inak by nám koláč vyschol a stratil by vláčnosť.
Pečieme približne hodinu – asi v polovici pečenia znížime teplotu na 170 stupňov. Každý má inú rúru, cheescake nesmie byť opečený a hnedý. Ani náznakom. Skôr má mať sfarbenie do žlta. Rúru za žiadnych okolností v procese pečenia neotvárame.
Po dopečení pootvoríme dvierka na rúre, aby para išla von, ale koláč nevytiahneme ihneď z horúcej rúry. Asi po 10 minútach koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Pripravíme si polevu.
Černicová poleva na cheescake
Do hrnca dáme černice a podlejeme ich štamperlíkom vody. Necháme zovrieť. Rozmixujeme tyčovým mixérom a vlejeme 1 lyžicu kukuričného škrobu. Ak sú černice veľmi kyslé, môžete pridať 2 lyžice kokosového cukru. Polevu nalejeme na hotový cheescake a necháme stuhnúť. Ideálne na 12 hodín do chladničky.
Podávame nakrájané ako tortu. Ja zvyknem ešte zdobiť čerstvou mätou.