Lahodný cheescake s černicami

Lahodný cheescake s černicami

Zhrešiť, dať si cheescake a pritom nemať obavu z prílišného množstva cukru? Dá sa to. Tento recep je v podstate z mojej hlavy. Pripravujem ho už roky a ešte sa mi nestalo, že by niekomu nechutil. Je totiž lahodný, svieži a nedávam doň žiaden cukor.

Nedá sa povedať, že lahodný cheescake s černicami je nízkokalorický, ale ja ho volám zdravý. Je to preto, že je v ňom dostatok ovocia, chia semiačka a med. Poďme ale na samotný recept, nech ho môžete pripraviť čím skôr.

Čo budeme potrebovať na lahodný cheescake s černicami?

Lahodný cheescake s černicami na tanieri
Lahodný cheescake s černicami

 

Ingrediencie:

Korpus na cheescake

Rozpustíme 80g masla, 250 g maslových sušienok rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Dnes som pridala aj škoricu. Nie veľa. Malú kávovú lyžičku. S touto zmesou vystelieme tortovú formu, do ktorej sme predtým dali papier na pečenie. Takto pripravený korpus dáme do chladničky asi na 15 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku.

Plnka na cheescake

1 vaničkový tvaroh – jemný

1 mascarpone

1 kyslá smotana

2 celé vajíčka

Med – podľa chuti ja dávam 2-3 polievkové lyžice

Chia semienka – 2 kopcovité lyžice (polievkové)

Kukuričný  škrob – 2 kávové lyžičky.

Celú masu zmiešame ručne – bez robota, pretože mascarpone by sme narušili štruktúru.

Pripravenú masu vylejeme na pripravený korpus a dáme do rúry rozohriatej na 180 stupňov. Na spodok rúry treba dať misku s vodou alebo ďalší plech s vodou, inak by nám koláč vyschol a stratil by vláčnosť.

Pečieme približne hodinu – asi v polovici pečenia znížime teplotu  na 170 stupňov. Každý má inú rúru, cheescake nesmie byť opečený a hnedý. Ani náznakom. Skôr má mať sfarbenie do žlta. Rúru za žiadnych okolností v procese pečenia neotvárame.

Po dopečení pootvoríme dvierka na rúre, aby para išla von, ale koláč nevytiahneme ihneď z horúcej rúry. Asi po 10 minútach koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Pripravíme si polevu.

Černicová poleva na cheescake

Do hrnca dáme černice a podlejeme ich štamperlíkom vody. Necháme zovrieť. Rozmixujeme tyčovým mixérom a vlejeme 1 lyžicu kukuričného škrobu. Ak sú černice veľmi kyslé, môžete pridať 2 lyžice kokosového cukru. Polevu nalejeme na hotový cheescake a necháme stuhnúť. Ideálne na 12 hodín do chladničky.

Cheescake s černicami a chia semienkami

Podávame nakrájané ako tortu. Ja zvyknem ešte zdobiť čerstvou mätou.

Dobrú chuť.

Magdaléna Krížová

Mohlo by vás zaujímať