Výhražné správy, agresívne reakcie zákazníkov, negatívne emócie. Majitelia reštaurácií sú zúfalí!
Kamila Slašťanová Trávničková vedie menucka.sk. Na svojom profile uvádza:
Práve som mala telefonát od nahnevaného a zúfalého majiteľa reštaurácie na východe Slovenska v oranžovom okrese. Včera mal 50% pokles tržieb. Dnes, namiesto plnej reštaurácie, mal na obed úplné prázdno. A k tomu výhražné správy, agresívne reakcie zákazníkov, negatívne emócie. Reštaurácia funguje v režime OTP, ktorý si, samozrejme každý, kto chce ísť podľa pravidiel, vyberie, keďže obmedzenia sú rovnaké ako v prvom režime. A v treťom režime je zákaz interiéru a terasa len pre max. 10 osôb!
Zaočkovaných ľudí v cieľovej skupine zákazníkov majú len 10%.
Ostatní zrejme nie sú ochotní chodiť sa kvôli obedom, prípadne posedeniu na terase, testovať. Takže reštaurácie prichádzajú o zákazníkov, o tržby, o radosť z práce. Prichádzajú aj o možnosť v aktuálnej výbornej epidemickej situácii niečo zarobiť a vykryť straty z predošlých vĺn. A samozrejme, pripraviť sa na ďalšie.
Všetko sa to deje bez akejkoľvek kompenzácie za pokles tržieb. Dokonca ani na pracovné miesta už nieje možné v júli a auguste čerpať štátnu pomoc, aká bola možná od marca 2020 do júna 2021. JE TOTO V PORIADKU? Pýta sa Kamila Slašťanová Trávničková, ktorá vedie menucka.sk, a pokračuje.
Aj ja som nahnevaná na ten alibistický spôsob, ako si akože majú prevádzky „vybrať“ režim v akom chcú fungovať.
Nemajú na výber. Musia si vybrať OTP. A aj tak riskujú stratu väčšiny zákazníkov a pokles tržieb a bez akejkoľvek kompenzácie. A ešte nahnevaných zákazníkov, ktorí ich nenávidia, lebo veď reštaurácia si “vybrala sama”.
A vôbec nehrá rolu, aký majú postoj k očkovaniu. Môžu byť aj s celým personálom zaočkovaní a aj tak nič nezmôžu. A to len preto, že pár ľudí s trvalým pobytom v danom okrese malo pozitívny test… Dopĺňam, že to ani nemusia v danom okrese žiť. Prečo kvôli nim obmedzujú nové nariadenia fungovanie gastro podnikateľov, ako aj zákazníkov v celom okrese?
Dokonca aj v exteriéroch?
Nehovorilo sa, že tieto obmedzenia majú platiť až pri dramatickom zvýšení čísel nakazených, kedy by sa podobne, ako v 2. vlne, mali reštaurácie zatvárať?
„Prosím, môžete sa na toto opýtať kompetentných, či sa im to zdá v poriadku? A tiež objasniť na základe akého vzorca sa okres ocitne v inej farbe? Môže to byť na základe pozitivity ľudí s trvalým pobytom v danom okrese, ale žijúcimi kade – tade? Napríklad aj v Bratislave?“ Vyzýva Kamila Slašťanová Trávničková.
Priatelia, milí naši čitatelia,
ak viete odpovede na otázky (lepšie rozumiete pravidlám, dátam a prepočtom), dajte nám vedieť. Tento článok zároveň posielame na ministerstvo aj so žiadosťou o odpovede. Keď ich získame, budeme vás informovať.
Medzitým nás zaujalo, že na stránke FB Dáta bez pátosu sa dozviete napríklad aj toto:
PREČO SÚ KOŠICE ORANŽOVÉ
Nepresnosť:
-Infoservis-