fbpx
KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

Moja cesta ku „kulinárskemu majstrovstvu“… (prosím, brať s humorom, lebo aj humor je cesta)

Od malička o mne ľudia vraveli, že som sa narodila s ceruzkou v ruke, kamkoľvek som sa pohla, nesmel mi chýbať skicár a farebné ceruzky. Milovala som ich vôňu a milujem ju dodnes, vôni starej, čerstvo zastrúhanej koh-i-noorky sa nevyrovná nič.

Tak ako som milovala vôňu ceruziek , časom som zisťovala, že všetko okolo mňa sa spája s vôňami, prvý deň vo výtvarnej škole, vôňa tempier, modelovacej hliny, tlačiarenskej černe na grafickom lise, to všetko voňalo a ukladalo sa do pamäti…

Aj dnes, po desiatkach rokov, cítim vôňu jabĺk v babičkinej záhrade. Od malička som bola teda tvor zvedavý, tvorivý , výtvarne nadaný, objavujúci a taký, ktorý sa vždy musel venovať nejakej tvorivej činnosti. Asi okolo 12 roku života som objavila, že aj vône, ktoré sa šíria z kuchyne, sa dajú uplatniť aj inak, ako len k nasýteniu žalúdka. Zistila som, že je to priestor pre objavovanie, experimentovanie i výtvarnú tvorbu, ktorej sa vtedy ešte nehovorilo „food styling“…

Začala som si vytvárať svoj vlastný receptár, kam som si vystrihovala recepty z rôznych časopisov, ktoré v tej dobe boli zväčša čiernobiele, a tak som ich dopĺňala svojimi vlastnými kresbami alebo kolážami.

Často som získala aj rodinné recepty gazdín, ktoré uchovávali ako rodinné striebro, ale s malou 12-ročnou kuchárkou, u ktorej cítili záujem, sa rady podelili o rodinné tajomstvá. Neskôr som začala variť podľa vlastnej fantázie a experimentovať s chuťami, a to ma bavilo najviac…V tom vlastne pokračujem dodnes. Kdesi som čítala, že žena za svoj život uvarí toľko jedla, koľko váži 42 slonov. Neviem, koľko slonov mi ešte zostáva uvariť, ale takých 40 som už určite uvarila.

KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

Pred pár rokmi mi diagnostikovali cukrovku, a to posunulo moje gastronomické „majstrovstvo“na vyšší level. Rozhodla som sa, že sa tej chorobe nepoddám, zabojujem a dosiahnem stav, že lieky ani inzulín nebudem nikdy potrebovať… Zatiaľ sa mi to vďaka mojej kuchyni darí už šiesty rok!

Zistila som, že food blogov je v éteri ako maku, ale tých, čo sa venujú diabetikom, inak ako len s tabuľkami so sacharidovými jednotkami, je už menej. Moje recepty mali ohlas nielen u mojej rodiny a priateľov, u diabetikov, ale aj u ľudí, ktorí by radi zostali zdraví a dostali by priamy návod ako na to. Preto som sa rozhodla založiť svoj food blog osvedčených receptov nielen pre diabetikov, ale i takých, ktorí chcú jesť zdravo a chutne a dokonca si dopriať aj sladký dezert, v ktorom sa nemusí objaviť ani zrnko cukru.

Môj „diablog“je ešte v štádiu prípravy, a tak vám z neho dnes ponúknem aspoň jeden mnou vytvorený recept. Verte, že nič tak nepoteší, ako keď syn , ktorý má už samostatný život, príde k mame na návštevu a povie:

„Mami, čo mi chýba, sú tie tvoje chute!“ Preventívne ma už prekrstil z maminy hackerky, na „diablogerku“…

KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

SUROVINY A POSTUP:

2 porcie králika

slnečnicový olej

1cibuľa

cesnak podľa chuti

soľ

čierne korenie – čerstvo drvené aj celé

kari

kurkuma

koriander

mletý ďumbier

mletá rasca

Ovocie :
1 červená hruška

6-8 marhúľ,

1 jablko

biele víno a voda na podlievanie

pár kvapiek agávového sirupu na vyváženie kyselkavej chuti

MÄSO, aby bolo krehké, kladieme spolu s olejom na studenú rajnicu, to je základné tajomstvo prípravy šťavnatého a krehkého králika alebo kačacích pŕs! Najlepšia je príprava v liatinovom hrnci, tak sa zabráni poškodeniu smaltu. Ostatné suroviny používame v poradí, ako sú uvedené, cesnak použijeme aj na potretie mäsa pred prípravou spolu s čiernym korením a soľou. Keď sa začne mäso zahrievať, pridáme cibuľu, restujeme ju do zlatista, pridáme ostatné koreniny, ako kurkumu, ďumbier , mletú rascu, počas dusenia mäso podlievame vínom.

KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

Ak máte moderný liatinový hrniec, v ktorom kulminujú pary a robia mäso šťavnaté, nepodlievajte jedlo studeným vínom, ale na začiatku ho rozrieďte s horúcou vodou. Pridáme ovocie, hrušku a jablko nemusíte šúpať, obsahuje potrebné minerálne látky, pridáte ošúpané marhule, všetko môžete prispôsobiť vlastnej chuti, ale diabetici musia pamätať na to, že ovocie obsahuje cukor.

Nakoniec, po odstavení hotového jedla, pridáme roztlačený cesnak a pokrm už ďalej nedusíme, len mierne prehrejeme, vtedy pridáme aj agávový sirup na dochutenie, ak vám omáčka pripadá príliš kyselkavá… Hotovú omáčku prepasírujeme a prelievame ňou porcie králika. Podávame s dusenou ryžou, petržlenovou vňaťou a šalátom dvoch farieb.
BON APPÉTIT!

Prajem vám radosť pri príprave a dobrú chuť!

KRÁLIK NA KARÍ V OVOCNOM ČATNÍ

Vaša Jana Matulová Valentovičová

Máte dobrý a overený recept? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi…

Korektúry: Katarína Málková

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Chcete upraviť svoju váhu alebo sa naučiť tvárovú gymnastiku? Pridajte sa k nám…

ZMENA TERMÍNU Víkendový Reštart Tela a Mysle | Wellness Hotel Kontakt

Pre čitateľov magazínu teraz 20 percentná zľava na tvorivý materiál použitím kupónu zlava40plus