Recept ako pripraviť Štedrák - koláč

Koláč Štedrák nemusí byť na Štedrý večer

Už si ani nepamätám, od koho mám tento recept. V mojom detstve som ho nepoznala a keď som ho niekde jedla, veľmi mi chutil. Kysnuté cesto som veľmi nevedela robiť tak prvý krát to bola pre mňa obrovská výzva.

Vedeli ste, že názov koláču Štedrák je odvodený od slova štedrý a nie od Štedrá večera? Suroviny, ktoré do neho dávame nešetríme ale štedro pridáme. Preto koláč Štedrák nemusí byť na Štedrý večer.

Recept ako pripraviť Štedrák – koláč vhodný nielen na Vianoce

Kysnutého cesta ide minimálne, musíme sa posnažiť vyvaľkať ho úplne tenké a plnky dávame naozaj štedro. Na Štedrý večer a vianočné sviatky má väčšina z nás napečených veľa rôznych dobrôt, šalátu, ryby, kapustnice, šošovicovej, či hríbovej polievky a na štedrák väčšinou nezostane miesto. Pretože je extrémne sýty a my už ideme do prasknutia.

Aby sme si vychutnali túto dobrotu, zvyknem ho piecť až neskôr a to medzi sviatkami a berieme si ho na lyžovačku, kde si ho vychutnávame pri raňajkách. Samozrejme, upiecť si ho môžeme kedykoľvek máme dostatočné množstvo gurmánov okolo seba.

Tak poďme štedro na Štedrák

Cesto:

½ kg polohrubej (alebo hladkej) múky

3 dcl mlieko (vlažné)

1 kocka kvasnice (20 g)

125 g maslo

1 lyžica cukru

Z mlieka, cukru, kvasníc spravíme kvások, potom pridáme múku, roztopené maslo a vypracujeme cesto a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Ak robíme na veľký plech, odporúčam cesto spraviť z ¾ kg múky (maslo a mlieko pridáme úmerne).

Počas kysnutia pripravíme 4 plnky na koláč Štedrák:

1.plnka – orechová

1,5 dcl mlieka dáme variť do hrnca, pridáme 1 vanilkový cukor a 80 g cukru, po zovretí vypnem a pridáme 210 g pomletých orechov (ak je to príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka)

2.plnka – lekvárová

200 – 250 g slivkového lekváru ( pridáme trochu vody a premiešame aby sa dal ľahko rozotrieť na cesto)

3.plnka – maková

1,5 dcl mlieka dáme variť do hrnca, pridáme 1 vanilkový cukor a 120 g cukru, 10 g masla, po zovretí vypnem a pridáme 200 g mletého maku, môžeme pridať za lyžicu slivkového lekváru (ak je to príliš husté, môžeme pridať trochu mlieka)

4.plnka – tvarohová

300 g tučného hrudkovaného tvarohu, pridáme 1 vanilkový cukor a 80 g cukru, 80 g masla, hrozienka. Maslo s cukrom a vajíčkami vyšľaháme a pridáme tvaroh.

Postup a recept ako pripraviť Štedrák – koláč

Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov, plech/pekáč vymastíme a položíme vyvaľkané cesto, na to orechovú plnku, potom cesto a rozotrieme lekvár, potom cesto a na to makovú plnku, opäť cesto a tvarohovú plnku. Z posledného cesta si spravíme šulčeky/valčeky/pásiky a spravíme mriežku na poslednú tvarohovú vrstvu. Do každého okienka vložíme jedno hrozienko.

Na záver mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Rúra cca 175 stupňov cca 30-40 min. Ak sa pripeká, odporúčam prikryť papierom na pečenie.

Dobrú chuť a napíšte, či sa podaril aj vám.

Mária Okálová

Koláč Štedrák nemusí byť na Štedrý večer

 

 

 

Mohlo by vás zaujímať