Klasický veľkonočný baranček originálny recept
Obdobie Veľkej noci je pre mnohé gazdinky výzvou.
Kuchyňa sa často zmení na menšiu gastronomickú prevádzku. V mnohých rodinách si tieto veľkonočné sviatky jari nevedia predstaviť bez niektorých koláčov či jedál. Patrí sem aj klasický veľkonočný baranček Originálny recept máme od Janky Turanskej. Pripravte si ho spolu s nami.
Čo budeme potrebovať na prípravu?
Cesto na veľkonočného barančeka – ingrediencie
- 3 vajíčka
- 150 g práškového cukru
- 5 polievkových lyžíc oleja
- 5 polievkových lyžíc horúcej vody
- 1 vanilkový cukor
- 150 g polohrubej múky
- 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
- 1 zlatý klas
- 1 kávovú lyžičku citrónovej kôry
Na ozdobenie barančeka
- Hrozienka
- Vanilkový cukor
Postup prípravy veľkonočného barančeka
Najprv vyšľaháme penu zo žĺtkov, do ktorých sme pridali cukor, olej a horúcu vodu. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Pridáme zlatý klas a citrónovú kôru a presypeme do pripravenej peny zo žĺtkov.
Do bielkov, ktoré máme v inej nádobe pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh potom pomaly zapracujeme do pripraveného cesta. Takto spojené cesto na barančeka prelejeme do formy, ktorú sme si predtým vymastili a vysypali múkou. Pečieme pri teplote 180 – 185 stupňov približne 40 minút.
A sme vo finále
Po upečení barančeka necháme vychladnúť a potom už len vyklopíme z formy a samozrejme aj dozdobíme. Môžete použiť aj stužku okolo krku.
Krásne sviatky!
Viac receptov nájdete v našej rubrike: Recepty s príbehom tu:
https://www.40plus.sk/category/recepty-s-pribehom-co-dnes-varit/
Ak radi varíte alebo pečiete, zašlite nám váš overený recept do redakcie. Radi ho uverejníme.