fbpx

Je vaša bábovka nízka a málo nadýchaná? Použite tento trik a budete nadšení!

Klasická mramorová bábovka – vysoká a nadýchaná

Klasická mramorová bábovka - vysoká a nadýchaná

V živote stretneme množstvo ľudí. Niektorí okolo nás len prebehnú. Iní sa zapíšu do srdca a navyše sa od nich aj veľa naučíte.

V mojom živote je jednou z nich Jasna. Strávila som s ňou niekoľko rokov a počas podnikania sme sa rozprávali aj o iných veciach. Napríklad aj o varení alebo pečení. Ja variť viem. S pečením je to horšie. Ak ide o bábovku, myslela som si, že ju zvládam na jednotku.

Až kým raz Jasna nepriniesla svoju. Bola vysoká ako Eifelovka a krásne nadýchaná. Porovnali sme si recepty. Rovnaké. Ako to je možné? Jednoducho. Rozdiel bol – ako vždy v živote – v detaile!

Tak som Jasnu poprosila a prinášame recept: Klasická mramorová bábovka – vysoká a nadýchaná

Čo budeme potrebovať na prípravu bábovky?

  • 5 vajíčok,
  • 8 lyžíc hladkej múky 00,
  • 8 lyžíc polohrubej múky,
  • 12 lyžíc cukru,
  • 1 kyslá smotana,
  • 8 lyžíc oleja
  • maslo na vymazanie formy,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 2 lyžice kakaa

POSTUP prípravy bábovky

  • Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky zmixujeme na tuhý sneh.
  • V druhej miske šľaháme žĺtky s cukrom, aj 5 min., kým sa nevytvorí hustá žĺtková pena.
  • Do žĺtkov s cukrom preosejeme múku (preosiať tiež chce úkon navyše, ale pomáha, aby bola nadýchaná) a jeden prášok do pečiva.
  • Pridáme kyslú smotanu, olej a premiešame – keď je cesto moc husté, pridáme mlieko.
  • Do tejto zmesi pomaly zľahka primešame sneh z bielkov. Polovičku cesta vylejeme do maslom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej bábovkovej formy, do zbytku cesta zľahka primiešame dve lyžice kakaa.
  • Kakaové cesto pridáme do formy a vidličkou ľahko premiešame, aby vznikol mramorový vzor.

Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov, približne 30-40 minút (záleží na rúre). Rúru počas pečenia neotvárame.

Najlepšia skúška, či je bábovka upečená, je pichnúť do nej drevenou paličkou.

Bábovku je potom treba nechať vychladnúť aspoň do vlažna. Až potom krájať – v opačnom prípade bude bábovka lepkavá.

No, a v čom je rozdiel medzi mojou a Jasninou bábovkou?

Rozdiel je v detaile a bude to asi tým, že Jasna je interiérová dizajnérka a tu možno ešte viac ako inde platí, že detail robí rozdiel.

Ja vždy vyšľahám sneh a potom rovno do hrnca (do snehu) šupnem cukor aj žĺtka. Nemixujem ich zvlášť a nezdržiavam sa postupným zapracovaním snehu. Takto som sa ale od Jasny naučila, že niektoré veci sa nedajú uponáhľať. Teda dajú, ale výsledok vás potom hnevá.

Martina Valachová

Recept od Jasna Opavská

Autorka je interiérová dizajnérka

Korektúry: Katarína Málková

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať