fbpx

Kedy naposledy ste robili ryžový nákyp? Hrnčekový, dozlata upečený nákyp podľa overeného receptu

Kedy naposledy ste robili ryžový nákyp? Hrnčekový, dozlata upečený nákyp podľa overeného receptu

Petru som spoznala vďaka Zuzke. A nieže by sme sa bavili o varení, ale raz v piatok nás v našej uzavretej skupinke provokovala ryžovým nákypom. V detstve som ho milovala, ale dlhšie som ho nerobila. Čo dlhšie. Ryžový nákyp sme nemali doma roky. Akosi sme zabudli. Tak som si vypýtala recept a možno tento ryžový nákyp zapasuje aj vám.

Čo potrebujeme na prípravu ryžového nákypu?

  • 1 hrnček ryže
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček vody
  • 125 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 5 vajec
  • 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru

Postup prípravy / ryžový nákyp – hrnčekový recept

Hrnček ryže uvarte – pridajte hrnček vody, hrnček mlieka, štipku soli. Ešte do horúcej ryže vmiešajte maslo a vanilkový cukor. Všetko dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.

Medzitým si vyšľahajte 5 bielkov. Zvlášť vyšľahajte 5 žĺtkov s kryštálovým cukrom.

Keď je ryža takmer vychladnutá, ručne do nej vmiešajte žĺtkovú zmes a nakoniec jemne zapracujte sneh z bielkov.

Hotovú zmes vylejte na maslom vymastený a strúhankou/múkou vysypaný plech. Prvých 10 minút pečte pri 200 stupňoch, potom znížte teplotu na 150-160 st. a dopečte cca 20-30 minút.

Podávajte preliate so šťavou zo zaváraniny a kúskami ovocia.

„U nás najobľúbenejší je mix marhúľ a sliviek, ale aj čerešne či broskyne,“ dodáva Petra.

Dobrú chuť!

Pripravila: Martina Valachová

P.S. : Neodolala som a urobila som ho. Je fantastický! Ja som dala aj lyžičku džemu.

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

 

Mohlo by vás zaujímať