fbpx
Je pivo nápoj mužský alebo ženský?

Je pivo nápoj mužský alebo ženský?

Mohlo by sa zdať, podľa zaužívanej a všeobecne rozšírenej predstavy, že pivo pijú iba muži. Veď aj vtipné tričká o prospešnosti piva a vtipy na túto tému sa viažu výlučne k mužskej časti populácie. A pritom to tak vôbec nie.

Pred pár rokmi sa mi do rúk dostali výsledky výskumu, ktorý mapoval konzumáciu piva žien u nás. Jeho výsledky boli viac než zaujímavé.  Konštatoval totiž, že pivo pije až 80% opýtaných žien nad 18 rokov. Nealkoholickú verziu známu pod názvom radler však iba 15 percent . Pokiaľ ide o riadne, s obsahom alkoholu, dámy dávajú prednosť svetlému (vyše 53 %).

Pivo má naozaj veľmi dlhú históriu, poznáme ho už od roku 6 000 pred Kristom.

Je staršie ako víno, zmienku o ňom nájdete už v  jednom z najstarších literárnych diel, v Epose o Gilgamešovi. Celé generácie si ho cenili tak veľmi, že ho považovali za platidlo.  Za prehrešky pri jeho výrobe a predaji sa dokonca trestalo. V Chammurapiho zákonníku, ktorý vznikol okolo roku 1686 pred Kristom, sa píše: „Kto bude miešať vodu do piva, bude utopený v sude alebo lievikom bude doňho liate pivo tak dlho, kým neumrie.“ Drsné, však? To asi nikto neriskoval, pre istotu….

V Chammurapiho zákonoch je aj zmienka, že žena, ktorá príde sama do krčmy na pivo, má byť upálená. Ak prišla v sprievode muža, všetko bolo v poriadku.

Chmeľový nápoj sa tešil obľube u starých Grékov, Egypťanov i Rimanov. Dokonca bol považovaný za liek, Hippokrates ho ordinoval proti horúčke a nespavosti.

Pozor na pivný pupok… Ako to je naozaj?

Poznáte to, je to stará pravda, všetci ju opakujeme – kto pije pivo, narastie mu z neho  pupok. Ale je to pravda? Čo take extrémne kalorické pivo obsahuje? Sto mililitrov piva má 34 kalórií. Rovnaké množstvo bieleho vína má pritom až 70 kalórií. Pri červenom víne sú čísla ešte vyššie (80 kalórií). Nikto nehovorí, že z vína sa priberá. Máte poňatia, koľko kalórií a chemických prísad majú džúsy a malinovky? Darmo sa o tom píše a hovorí, spotreba sladených nápojov je stále vysoká.  Najzdravšia je čistá voda, to vieme, ale i tak sa tým neriadime.

Ale poďme späť k pivu – časť denného príjmu tekutín môžeme pokojne nahradiť jedným oroseným. Doplní minerály (draslík, sodík, fosfor, horčík a kremík) a vitamíny. Obsahuje pomalé cukry, ktoré sa v tele nehromadia, ale postupne sa spaľujú. Chmeľ spomaľuje uvoľňovanie vápnika z kostí, čo je pre dámy tiež dôležité. Okrem silikónov sú v pive aj fytoestrogény, rastlinná forma ženského hormónu. Preto je jeho pitie naozaj liečivé!

Ešte sme vymenovali všetky pozitíva – vitamín B pôsobí upokojujúco a skrášľuje pokožku.

Kyselina listová je pre ženy rovnako dôležitá a chróm nám pomáha tlmiť chuť na sladkosti. A nakoniec ešte jedna dobrá správa – nenájdete v ňom cholesterol ani tuky.

Predsa len je tu jedno ALE –  obsahuje horčiny, ktoré podporujú trávenie. Takže po pivku vás môže prepadnúť obrovská chuť niečo dobré zjesť. Na potvoru, v takej chvíli sa nám žiadajú akurát kalorickejšie dobroty. Tento stav sa nazýva pivný hlad. Ak ho budete ukájať prežieraním sa a  následne priberať, na vine nebude pivo. Za veľké brucho môžu kalorické jedlá, ktoré si k nemu doprajete!

Tvrdili vám, že že z neho rastú prsia?

Žiaľ, nie je to pravda. Narastú iba preto, že celkovo priberiete a  logicky sa tuk uloží aj na prsiach.

Ešte jeden rozšírený omyl: To, že je pivot. tzv.desiatka, neznamená, že obsahuje desať percent alkoholu a dvanástka dvanásť!  Toto číslo znamená, koľko percent cukru obsahovala mladina pred začiatkom kvasenia. V skutočnosti má desiatka 4 % alkoholu a dvanástka 5 %.

Malé množstvo alkoholu  pomáha pri rozklade tukov, a preto je pivo v primeranom množstve vhodné aj po tréningu. Zdôrazňujeme, že primerané množstvo! U žien tretinka, maximálne pol litra denne, muži si môžu dopriať liter.

Ešte troche histórie

Pili ho teda vždy muži aj ženy. Ale varenie piva, to bola v histórii výlučne ženská záležitosť. Bez znalosti potravinárskej chémie, nič netušiac o teórii procesu kvasenia, recepty  odovzdávali z pokolenia na pokolenie a postupne zlepšovali. Už sumerské ženy často experimentovali, pridávali doň rôzne príchute. Vtedajšie pivo však vyzeralo úplne inak ako dnešné. Bola to hustá tekutina ktorá sa pila cez slamku, aby husté zostalo navrchu a pil sa iba riedky spodok. Pivo bola potravina a  muži, ktorí ťažko fyzicky pracovali, ho mali povinné, nevyhýbali sa mu však ani ženy a  redšie a slabšie druhy dávali aj deťom. To preto, že zdroje pitnej vody boli  kontaminované a deti z vody často ochoreli na rôzne infekčné choroby. Pri prevarenom pive to však nehrozilo.

Svadba vďaka pivu

Zachovali sa doklady o tom, že v stredoveku varili a predávali pred svadbou špeciálne pivo „od nevesty“. Jeho predajom si takto zarobili na svadbu a prilepšili k venu. Špeciálne pivo sa varilo aj pre rodičky, hovorili mu „stonajúce“. Prvé väčšie pivovary začali vznikať v 14. storočí a vtedy ich výrobu prevzali muži. Na internete som sa dočítala, že pivo vedela variť aj spisovateľka Jane Austen. Už ako mladé dievča pomáhala matke pri jeho výrobe  a celý život pivo popíjala aj pri písaní svojich románov.

Aké je dobré?

Odborníci tvrdia, že najlepšie chutí vychladené na 7 stupňov. Teplota je teda mimoriadne dôležitý faktor. Druhý zasa, ako bolo skladované. Ak v teple, alebo nebodaj na priamom slnku,tak radšej ho nepite. Pivo má rado tmu a chlad. S výnimkou špeciálnych druhov by ste z neho nemali cítiť kyslosť.

Kyslé pivo je totiž už pokazené.  Nemá čiapočku?  To preto, že mu chýba dostatok CO2, je vyvetrané. Pena je dôkazom, že v moku je správna aróma a plnosť chuti. Vzniká tak, že sa uvoľňujú bublinky oxidu uhličitého a ďalšie látky zo sladu a chmeľu. Neznáša ale mastnotu – ak chcete zachovať krásnu našľahanú čiapočku na svojom pive, nepite ho s rúžom alebo leskom na perách. Okamžite, ako sa dostanú do kontaktu, pena spľasne.

Na zdravie!

Monika Macháčková

A ako je na tom víno? O tom sme písali pred časom…

Pitie malého množstva vína je zdraviu prospešné

 

Podporte knihu o tom, ako si budovať finančnú rezervu v predpredaji. Ďakujem. Martina Valachová