Jahodový Miláčik – Pribináčik kniežaťa Pribinu alebo voňavá detská sladkosť na počkanie

Jahodový Miláčik – Pribináčik kniežaťa Pribinu alebo voňavá detská sladkosť na počkanie

Kto by nepoznal chuť jahôd z detstva? Možno ale nepoznáte rýchlu zdravú sladkosť na počkanie s vôňou jahôd pre vášho miláčika. Ten môj sa jahôd začal dožadovať po dojedení jahodového džemu z vlaňajška. Napadlo mi, Miláčik pre miláčika. Alebo jahodový Miláčik – Pribináčik kniežaťa Pribinu. Ledva som ten Miláčik neskôr pred miláčikom a jeho rýchlym nájazdom do chladničky, kde krém chladol, uchránila. Teda, neuchránila.

Jeden Miláčik padol na úžitok tesne po vymiešaní – treba predsa ochutnať, či je dočasného vloženia do chladničky hodný, však? Obstál a čakanie na ten ozajstný, aspoň podľa môjho miláčika, bolo tým pádom znesiteľnejšie. Jahody sa mi do záhrady dostali asi po vetre, ale rastú. Darca neznámy, plody nezameniteľné. Po prvej lyžičke môj miláčik oznámil, že Miláčik chutí ako tvarohový Pribináčik. Zasmiala som sa: „Možno to bol Miláčik pre knieža Pribinu, a preto ho pomenovali Pribináčik.“

Zvyšný Miláčik – Pribináčik zmizol z pohára bez komentára.

Pár slov vlastne predsa priniesol. „Vieš, že je Medzinárodný deň detí?“ ozval sa miláčik a ja som išla pripraviť ďalšie Miláčiky. Na návštevu sa ohlásil kamarát a kamarátka s deťmi. Dievčatku od susedov pravidelne v košíku podávam jahody z našej záhrady. Tentoraz ich dostala aj v Miláčiku. Medzinárodne detskom.

Jahodový Miláčik – Pribináčik pre miláčika

4 porcie

  • 500 g tvarohu (dobrý je krémový, hladký, hrudkový  pomixujem ponorným mixérom)
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 10 veľkých čerstvých jahôd alebo iné ovocie
  • 2 – 3 vrecúška vanilkového (vanilínového) cukru + 4 polievkové lyžice práškového cukru alebo cukor, med, iné sladidlo podľa chuti
  1. Jahody umyjem, odstopkujem, nakrájam na menšie kúsky. Ponorným mixérom pomixujem. Mixér neumývam, ešte sa zíde.
  2. Podľa potreby pomixujem tvaroh na hladký. Dám do misky spolu so smotanou na šľahanie a s cukrom.
  3. Spolu v jednej miske vyšľahám tvaroh a smotanu do zhustnutia.
  4. Zľahka vmiešam jahodové pyré.

+ Ak sa ponáhľate, dajte do misky tvaroh, smotanu, jahody, pomixujte a vyšľahajte naraz – aj tak sa dá.

  1. Rozdelím do pohárikov, misiek, prikryjem vrchnáčikom, alobalom, potravinovou fóliou. Dám aspoň na jednu hodinu do chladničky, kým zhustne a stuhne. Výborný je aj tesne po vyšľahaní – ak sa inak nedá.

Základný tvarohový Miláčik – Pribináčik na každý deň

Vynecháte jahody a vychutnávate. Alebo primiešate iné ovocie. Alebo sušený kokos, trochu citrónovej šťavy, kakao, rozpustenú čokoládu, na čo máte chuť a čo sa vám hodí. Smotanu na šľahanie môžete nahradiť primeraným množstvom smotany na varenie, jogurtom, mliekom, kyslou smotanou. Chuť bude trochu iná, ale stále skvelá!

Prečo jahody?

Jahody sú obľúbené pre chuť, vôňu, ale aj zdravie, krásu. Majú v sebe veľa vitamínov, minerálov. Je v nich 90 % vody a minimum kalórií, takže sú sladké – a zároveň vítané pri znižovaní hmotnosti. Majú takmer toľko vitamínu C ako citrusy. Červené sú vďaka polyfenolom, rastlinným pigmentom s výrazným antioxidačným účinkom, čiže, omladzujú. Podporujú dobrú náladu, dezinfikujú trávenie.

Katechíny viažu ťažké kovy, pomáhajú pri poruchách trávenia. Skvelé sú na žiarivú pleť, zuby, posilnia kosti, zaberajú na vysoký krvný tlak. Za zmienku takisto stoja jahodové listy. Ja ich od mája do augusta, vtedy je najlepší čas, zbieram a suším na čaj. Pripravujem miešaný z listov ríbezlí, jahôd, malín, odporúčam! Skvelý čaj je aj z čerstvých listov. Jahodové listy majú v sebe veľa trieslovín – to má aj víno. Triesloviny, čiže taníny majú na svedomí trpkosť, ale zdravú. Obsahujú antioxidanty, znižujú tlak, dezinfikujú, pomáhajú imunite, liečia tráviaci trakt. V listoch je veľa vitamínu C aj éterické oleje.

Text, fotografia, realizácia © Maja Kadlečíková, novinárka, spisovateľka

Kniha Bodkulienka

https://marencin.sk/704/Bodkulienka

Kniha Život ide ako má

https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma

Kniha Modré diaľky

https://marencin.sk/1104/Modre_dialky

Kniha Poetika Foto – Grafie

http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm

Korektúry: Katarína Málková

Mohlo by vás zaujímať