Mirka Luberdová je známa svojou zdravou kuchyňou a sme radi, že sa môžeme podeliť o jeden z jej receptov aj v rámci nášho Magazínu 40plus. Bude to dnes celé najmä o keli…
Kel je zdravý, a ešte ako…
Vedeli ste, že kel je jedným z najrozšírenejších a najlacnejších druhov zeleniny, a predsa je čímsi výnimočný? Obsahuje totiž veľmi veľa nutričných látok. Dalo by sa povedať, že kel je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejšej zeleniny vloží viac vzácnych látok, než môžeme nájsť v mnohých exotických plodoch.
Čo budeme potrebovať na hlivovo kelové ragú?
Suroviny:
350 g čerstvej hlivy
1 veľká červená cibuľa
1 cesnak
1 miska nasekaného kučeravého kelu
1-2 mrkvy
1 mini koreň čerstvej kurkumy alebo 1/2 lyžičky sušenej kurkumy
1 miska uvareného alebo nakladaného cíceru
morská soľ
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
Ghee maslo alebo iný tuk na varenie
1 miska kešu orechov
1 odmerka Powerlogy proteínu (ak chcete doplniť recept o bielkoviny)
Postup prípravy – Hlivovo kelové ragú s domácim kešu mliekom:
Začneme prípravou kešu mlieka. Kešu orechy namočíme do studenej vody. Ideálne na 3-8 hodín, ale keď nestíhate, postačí aj hodina. Namočením do vody zvyšujeme ich ľahšiu stráviteľnosť a zbavujeme plesní, ktoré sú v orechoch často prítomné.
Po uplynutí času ich scedíme, prepláchneme čerstvou vodou a rozmixujeme v čistej vode. Pokiaľ chcete dosiahnuť veľmi hustú konzistenciu mlieka, začnite v pomere 1:1 orechy a voda, prípadne postupne dolievajte vodu podľa potreby.
Môžete pridať soľ a koreniny podľa chuti alebo ponechať čisté. Takto pripravené mlieko netreba ani cediť, pokiaľ ide do ragú.
Na ghee masle orestujeme nasekanú cibuľu. Keď chytí jemne zlatistú farbu, pridáme na jemno nakrájanú mrkvu. Opäť necháme spolu porestovať a prisypeme umytú a nakrájanú hlivu ustricovú.
Pokračujeme v restovaní na prudšom ohni, a počas toho, keď nám chytí hliva zlatistú farbu, stíšime oheň, pridáme pretlačený cesnak a tofu. Premiešame, môžeme zľahka posoliť a dochutiť kurkumou (čerstvou alebo mletou). Na záver pridáme sladkú mletú papriku. Premiešame. Zalejeme pripraveným kešu mliekom, pridáme uvarený cícer, misku nakrájaného kučeravého kelu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým nie je mrkva mäkká.
Po dokončení doplníme o odmerku proteínu (ak chcete), skontrolujeme chuť, a prípadne dokoreníme alebo jemne zahustíme pomocou solamylu.
Dobrú chuť!
Mirkin Instagramový kanál plný chutných receptov nájdete tu: https://www.instagram.com/mirkaluberdova/
Ak by ste dostali chuť na niečo sladké, inšpirujte sa…
Ak máte zaručený recept, podeľte sa oň. Radi ho uverejníme. Kontaktujte nás!