fbpx

Majonézový šalát hrozí zauzlením čriev, z vyprážaného kapra máte koliku len sa na neho pozriete?

Histamínová intolerancia-ako ju zvladnut na VianoceHistamínová intolerancia – ako ju zvládnuť na Vianoce?

Vianoce a vianočné menu je výzvou i pre odolný tráviaci trakt. Sviatky pokoja a radosti sa miestami zamieňajú za sviatky hojnosti a dopriavania si… Ľudia s odolným tráviacim traktom to odnesú s nejakým tým kilom navyše a výčitkami svedomia. Ľudia trpiaci na histamínovú intoleranciu majú niekedy z Vianoc nočnú moru. Majonézový šalát hrozí zauzlením čriev, z vyprážaného kapra mám koliku len sa na neho pozriem a ako, preboha, zvládnem kapustnicu. Dnes sa povenujem téme histamínová intolerancia – ako ju zvládnuť na Vianoce

Pravda je taká, že rýchle a zázračné riešenie dva týždne pred Vianocami neexistuje.

Ak nemôžete odolať niektorému tradičnému vianočnému pokrmu, s ktorým ste si už v minulosti užili svoje, máte niekoľko možností:

  1. Stráviť sviatky sám s diétnym pokrmom a diétnym úsmevom.
  2. Uvariť, upiecť a pripraviť čo najmenej jedla a bohato ním ponúkať ostatných, aby na vás veľa nezostalo.
  3. Zariskovať, pridať k jedlu jednu-dve tablety čierneho uhlia, vychutnať si detskú porciu a modliť sa…

Hlavným mottom tohto článku a tohoročných Vianoc by však nemalo byť „zázračné“ riešenie, ale mala byť ním byť výzva zapracovať na dlhodobej regenerácii svojho tráviaceho systému, a tým aj na poctivej príprave k budúcoročným sviatkom.

Ak teda zažívate niekde v pohodlí a máte plné bruško bez kŕčov, začítajte sa a nechajte sa inšpirovať…

S histamínovou intoleranciou sa dá pracovať.

Nehovorím, že sa budete môcť zúčastniť na skupinovom obžerstve, ale možno si dokážete ušetriť studený pot, vystupujúci na čelo pri brušnej kolike.

histamínovej intolerancii som už písala a napíšem aj nabudúce. Dnes by som len chcela inšpirovať k zamysleniu. Histamínová intolerancia je v drvivej väčšine prípadov príznakom minimálneho poškodenia črevnej sliznice s nedostatkom enzýmu, ktorý chráni naše telo pred „otravou“ histamínom z vonkajšieho sveta, teda z vnútra čreva. Takíto pacienti sú veľmi citliví na príjem potravy, ktorá obsahuje histamín a jemu podobné látky. Tie sa nachádzajú najmä v potravinách s čiastočným natrávením, teda fermentovaním, nakoľko baktérie pri svojej práci histamín radi produkujú… A to je problém kapustnice.

Dobrá správa je, že histamínová intolerancia je len príznak niečoho iného, a teda má svoju príčinu.

Zlá správa je, že pátranie po tejto príčine je ťažké, zdĺhavé a, bohužiaľ, niekedy „na samoštúdium“, bez pomoci zdravotného systému. Dôvodov je viacero, podľa mňa, jeden z najdôležitejších je ten, že existuje evidentný nepomer medzi početnými pacientovými problémami a malým množstvom chorobných nálezov pri vyšetreniach u lekárov. Tak akosi postupne sa pacient dostáva na okraj záujmu, pretože mu pomôže „IBA DIÉTA“.

Relatívne veľká a úsilná snaha pacienta sa tak sústredí na nizkohistamínovú diétu, teda stravu s čo najmenším množstvom histamínu. Táto voľba môže síce uľaviť od histamínových príznakov a pacient ma pocit zlepšenia stavu, alebo aspoň akej-takej kontroly nad svojím telom. Mnohokrát však nevedie k dlhodobej úprave a hrozí nebezpečne scvrknutým jedálničkom. A, bohužiaľ, k potravinám tolerovaným pacientom síce patria potraviny nízko histamínové, ale súčasne to môžu byť potraviny, ktoré živia tichý zápal v črevom trakte, a tým bránia regenerácii čreva a zlepšeniu tolerancie histamínu. Napríklad taký lepok pri neceliakálnej citlivosti na lepok.

Našou snahou v histamínovej diéte by teda nemalo byť naháňanie sa za nízko histamínovými potravinami, ktoré relatívne tolerujeme, ale snaha vyhýbať sa potravinám, ktoré nám spôsobujú zápal, a teda príčinu HIT. A to bývajú veľmi často potraviny, na ktoré máme rôznu intoleranciu. Buď jednoduchú enzymatickú, napríklad laktózovú, alebo imunitnú, ktorá znamená, že sme na niektorú potravinu imunizovaní, vyzbrojení a máme proti nej zbrane, napríklad protilátky. Ale to už je o syndróme deravého čreva a o tom nabudúce…

Viac informácií sa do inšpiratívneho článku nezmestí, ale…

Chcela som vám len povedať, aby ste pri sviatočnom stole nezúfali. Aby ste sa nechali inšpirovať, dali si záväzok do budúceho roka a posunuli sa v pátraní po príčine svojej histamínovej intolerancie ďalej. Každý krôčik je dôležitý. Nezostaňte stáť, čítajte, hľadajte informácie, experimentujete. Nezostaňte v kŕči, v zajatí pár potravín a strachu z jedla..

Krásne sviatky a dobrú chuť.

MUDr. Dana Vavricová Ďureje   https://danavavricova.sk/

Doktorkaonline

Pracujem ako lekárka viac ako 20 rokov... ...za ten čas som pochopila, že v bežnej medicínskej praxi sa málo času venuje tomu, aby pacient pochopil, kde je problém

Pracujem ako lekárka viac ako 20 rokov… Za ten čas som pochopila, že v bežnej medicínskej praxi sa málo času venuje tomu, aby pacient pochopil, kde je problém.

Korektúry: Katarína Málková

Katarína Málková, jazyková korektorka

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by vás zaujímať…

Vedeli ste, že niektoré doplnky stravy a nadmerné užitie môžu za to, že vám vypadajú vlasy? Nemusí to teda byť z ochorenia. Môže za to napríklad selén. Aké vitamíny brať, ako ich dávkovať a prečo je vitamín D a C kľúčový a aspirín tiež dôležitý? A stačí človeku klasické Céčko a aký je rozdiel oproti lipozomálnemu?

Mohlo by vás zaujímať