Fazuľový prívarok v paradajkovej omáčke

Prívarok z veľkej bielej fazule v paradajkovej omáčke so sladkým zemiakom a cuketou

Milujem jar a leto. Nielen preto, že s príchodom jari sa všetko prebúdza, slnečné lúče sú čoraz prívetivejšie, tráva zelenie, kvitnú kvety, počuť štebot vtákov, no v tomto období dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny a to je pre mňa, „milovníka jedla“, absolútna extáza.

Jarná cibuľka, reďkovka, hrach či melón, paradajky, marhule, broskyne, slivky, bobuľové ovocie a omnoho viac nám prinášajú tieto mesiace. Na jar a leto sa fantastický varí, lebo je väčší výber potravín, a to treba využiť. Aj keď v dnešnej nie veľmi prívetivej globalizácii vieme kúpiť jahody aj na Vianoce, no ich kvalita asi nebude úplne kóšer. Už dávno naše staré matere hovorievali: „Jedzte sezónne a lokálne.“ A majú pravdu. Jednoducho, najlepšie sú vždy potraviny, ktoré nám práve rastú.

Ako inšpiráciu na recept, priam stvorený na leto, som si vybrala prívarok z veľkej bielej fazule v paradajkovej omáčke so sladkým zemiakom a cuketou, a to práve pre jeho ochladzujúco-osviežujúci účinok na organizmus. Paradajka dozrieva v letných mesiacoch, má teda najviac živín, a z termodynamického hľadiska je ochladzujúca. Cuketa, tiež ako letná zelenina, má osviežujúci účinok, sladký zemiak má mierne teplý účinok a fazuľa je neutrálna.

Fazuľový prívarok v paradajkovej omáčke

Recept na Fazuľový prívarok v paradajkovej omáčke:

3 veľké srdcové paradajky

1 sladký zemiak

1 cuketa

150-200 g bielej fazule

bobkový list

klinček

soľ, korenie

olivový olej

voda

jablčný ocot

Postup na prípravu – Prívarok z veľkej bielej fazule v paradajkovej omáčke so sladkým zemiakom a cuketou:

Bielu fazuľu necháme na noc namočenú vo vode, aby zmäkla, a ráno samostatne uvaríme asi tak hodinu až hodinu a pol. Fazuľa sa varí veľmi dlho, preto musí byť už pripravená.

Paradajky obaríme, aby sme ich mohli ľahko ošúpať, ak je potrebné, vyrežeme tvrdý stred a zmixujeme ich. Sladký zemiak a cuketu nakrájame na kocky. Rozohrejeme hrniec, dáme olivový olej a pridáme zemiak s cuketou a zľahka podusíme pár minút. Pridáme paradajkovú šťavu, 1-2 dcl vody, soľ korenie, bobkový list, klinček a varíme 10-15 min., kým je zemiak a cuketa uvarená. Pridáme uvarenú fazuľu, v prípade potreby aj jablkový ocot a môžeme servírovať.

Fazuľový prívarok v paradajkovej omáčke

Zdravotné účinky:

BIELA FAZUĽA:

  • bohatý zdroj vlákniny, ktorá rýchlo naplní žalúdok a dodá na dlhú dobu pocit sýtosti,
  • nízkokalorická,
  • obsahuje bielkoviny a nezaťažuje organizmus,

bohatá na vitamíny a minerály, ako draslík, vápnik, fosfor, horčík, jód, železo, kyselinu listovú, niacín a provitamín A31,

  • okrem toho obsahuje veľké množstvo zinku, ktorý je nevyhnutný pre správnu tvorbu spermií a zdravý vývoj rozmnožovacích orgánov v dospievaní.

SLADKÝ ZEMIAK

  • je prevenciou zápchy, nakoľko obsahuje nerozpustnú vlákninu, upokojuje žalúdok, obsahuje aj rozpustnú vlákninu pektín, znižujúcu hladinu cholesterolu.
  • protizápalový účinok,
  • podporuje zdravie srdca, znižuje vysoký krvný tlak,
  • podporuje imunitný systém, nakoľko je zdrojom viacerých významných antioxidantov: vitamínu C, E a ďalších,
  • vysoký obsah betakaroténu, ktorý pozitívne ovplyvňuje zrak,
  • podporuje pľúcnu funkciu,
  • vďaka obsahu vlákniny a sacharidov je zdrojom energie. Navyše obsahuje vitamíny zo skupiny B, ktoré sa priamo podieľajú na jej tvorbe. Vitamín B6 bojuje proti nespavosti a depresii, vitamín B5 pôsobí proti stresu a B8 podporuje koncentráciu,
  • reguluje množstvo cukru v krvi,
  • ľahko stráviteľný,
  • vhodný pre diabetikov.

CUKETA

  • posilní imunitný systém a chráni pred voľnými radikálmi – vysoký obsah vitamínu C, výborný na posilnenie imunity či tvorbu kolagénu. Samozrejme, cuketu je potrebné jesť aj so šupkou, kde je zoskupených najviac antioxidantov. Okrem „céčka“ sa v cukete nachádza aj betakarotén a ďalšie karotenoidy, ako napríklad luteín, lykopén či zeaxantín. Antioxidanty sú známe tým, že chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a spomaľujú predčasné starnutie organizmu,
  • priaznivo vplýva na srdce – obsahuje pektín (druh vlákniny, ktorá podporuje zdravie a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Draslík zase znižuje krvný tlak,
  • výborná na podporu trávenia,
  • napomáha pri chudnutí – obsahuje minimum kalórií a sacharidov, je zdrojom vitamínov B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie látkovej výmeny a psychickej pohody,
  • osviežujúci účinok.

PARADAJKA

  • znižuje hodnoty cholesterolu,
  • bojuje proti zápalu a oxidačnému stresu,
  • znižuje riziko vzniku krvných zrazenín,
  • skvelý zdroj niekoľkých vitamínov: vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a vitamínu K. Ďalej obsahuje vitamíny: D, E, B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B12,
  • sú v nej zastúpené aj vysoké množstvá minerálov, ako: vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén.

Oli Beständig
Autorka je trénerka a krasokorčuliarka

Korektúry: Katarína Málková

Máte firmu alebo projekt, kde potrebujete pomôcť s textami a korektúrami? Katarína Málková vám s nimi veľmi rada pomôže. Kontaktovať ju môžete tu: https://www.facebook.com/Corectus/

Mohlo by sa vám páčiť…

Mohlo by vás zaujímať