Cuketový perník s tvarohom, pripravený ako nízkosacharidový koláč. Pochutnajte si bez výčitiek!

Cuketový perník s tvarohom pripravený ako nízkosacharidový koláčCuketový perník s tvarohom, pripravený ako nízkosacharidový koláč. Pochutnajte si bez výčitiek!

Zuzana Almási Koreňová je povestná nielen svojimi službami v oblasti poradenstva, je aj veľmi tvorivá (rozhovor Bábky, ktoré lieči dušu, sme priniesli pred časom aj v našom magazíne), ale je aj skvelá kuchárka. Nuž, a v prípade tohto receptu, pekárka. Nie, vlastne inak. Pernikárka. Pozýva nás na cuketový perník s tvarohom, pripravený ako nízkosacharidový koláč.

Zuzka nám poslala svoj recept na cuketový perník s tvarohom, pripravený ako nízkosacharidový koláč.

Vyzerá priam božsky, až sa človeku nechce veriť, že obsahuje cuketu. A keďže máme teraz tento skvost dostupný v záhradách či obchodoch, je najlepší čas, kedy ho môžete vyskúšať. Poďte do toho s nami! Teda vlastne so Zuzkou.

Čo budeme potrebovať na cuketový perník s tvarohom?

  • 1 menšia cuketa (cca 300 g) nastrúhame, vyžmýkaná (strúham celú komplet, keď je mladá)
  • 150 g mandľová múka (mixujem komplet celé mandle aj so šupkou)
  • 250 g nízkotučný jemný tvaroh (alebo riccota)
  • 3 celé vajcia
  • 1 čl prášok do pečiva (používam bezlepkový)
  • 3 pl xylitol – brezový cukor (môže byť aj čakankoýy alebo javorový sirup)
  • 3 čl perníkové korenie
  • 2 – 3 pl kakao
  • 2 – 3 hrste nasekané – rôzne orechy

Všetko spolu zmiešame, okrem bielkov. Sneh z bielkov jemne vmiešame na záver.

Pečieme pri cca 180°C po dobu približne 40 minút.

Poleva na cuketovo tvarohový perník

– 100 g sedemdesiat a viac percentnej čokolády

– 50 g masla

Ingrediencie spolu rozpustíme vo vodnom kúpeli, vylejeme na upečený, ešte horúci perník.

Hotovo!

Ak sa vám podarí ako mne, tak výsledkom bude totálne dokonalý, šťavnatý perník, ktorý si môžete dopriať bez výčitiek.

Dobrú chuť.

Čo ste možno o cukete nevedeli:

  • Pravidelným konzumovaním cukiny môžete predísť napríklad aj vzniku žalúdočných vredov. Zlepšuje totiž pohyblivosť čriev. Ak mávate zápchu, skúste pridať do jedál cuketu…
  • Cuketa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a protizápalových fytonutrientov, ktoré zmiernia zápaly a zachytia voľné radikály.
  • Pri redukčných diétach platí  jediné pravidlo – príjem kalórií bymal byť jednoznačne nižší, ako výdaj. Nemusíte samozrejme hladovať. To telu neprospieva. Zaraďte do jedálnička cuketu. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Je preto ideálna  pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.

Dobrú chuť!

Zuzana Almáši Koreňová

Mohlo by vás zaujímať