Cuketovo mrkvový slaný koláč

Najedzte sa do sýta bez výčitiek. Tento koláč je výborný, zdravý a navyše pripravený ako Low Carb!

Cuketovo mrkvový slaný koláčJe leto. Leto aké má byť. Teploty dosahujú strop a človeku sa nežiada ani jesť.

Stačila by voda. Aj vy mávate niekedy ten pocit? V lete je preto ideálne nasadiť do jedálnička viacej zeleniny. Takto zostavené jedlá sú svieže a navyše aj plné vitamínov a vlákniny.

Dnes sme ako inšpiráciu pripravili cuketovo mrkvový slaný koláč  podľa receptu od Zuzky Almási Koreňovej. Tak poďme teda na to.

Čo budeme potrebovať?

Korpus:

200 g slnečnicové semienka – rozmixované
90 – 100 g masla – rozpustené
soľ
Môžete pridať aj 2 PL sezamovej múky a 1 PL psyllia (vláknina)

Cuketovo mrkvovy slany kolac korpus

Korpus pečieme 10 min / 180 st ( ako hovorí Zuzka, dal by sa chrumkať aj samotný, taký je fajny)

Plnka: 

Jedna cuketa – nakrájaná na plátky ( ak máte menšie, pripravte si dve )
Štyri mrkvy – nakrájané na plátky
125 g kozieho syra  (môže byť aj bryndza, niva atď.)
200 ml smotana sladká (kokosová)
1 vajce
soľ

Všetko naukladáme na pripravený korpus a zalejeme smotanou.

Cuketovo mrkvový slaný koláč pečieme približne 30 – 40 min / 180 stupňov.

Ak sa stane, že nemáte po ruke cuketu, kľudne použite cviklu, pór alebo baklažán. 

Dobrú chuť!

Za recept ďakujeme Zuzana Almáši Koreňová

Cuketovo mrkvový slaný koláč

Čo ste možno o cukete nevedeli:

  • Pravidelným konzumovaním cukety môžete predísť napríklad aj vzniku žalúdočných vredov. Zlepšuje totiž pohyblivosť čriev. Ak mávate zápchu, skúste pridať do jedál cuketu…
  • Cuketa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a protizápalových fytonutrientov, ktoré zmiernia zápaly a zachytia voľné radikály.
  • Pri redukčných diétach platí  jediné pravidlo – príjem kalórií bymal byť jednoznačne nižší, ako výdaj. Nemusíte samozrejme hladovať. To telu neprospieva. Zaraďte do jedálnička cuketu. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Je preto ideálna  pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.

Dobrú chuť!

Za recept ďakujeme Zuzana Almáši Koreňová

Mohlo by vás zaujímať