Leto je preč, ale cuketu máme dostupnú stále. Cuketové lasagne, ktoré si obľúbi celá rodina – recept

Cuketové lasagne - overený receptCuketové lasagne – overený recept podľa Petry Nagyovej Džerengovej

Leto je preč, ale cuketu máme dostupnú ešte stále. Už ste niekedy skúšali lasagne? Že cuketové lasagne ešte nie? Tak si pripravte spolu s nami cuketové lasagne – overený recept podľa Peti Nagyovej Džerengovej a možno ich zaradíte do svojho trvalého zoznamu receptov…

Čo budete potrebovať na prípravu?

  • 5 cukín
  • 5 varených vajíčok
  • 300 g mozzarela (pokojne alternujte, ja som mala iba jednu, tak som to doplnila údeným tofu)
  • strúhaný parmezán
  • 3 konzervy drtených paradajok
  • 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku
  • čierne mleté korenie, oregano, prípadne čerstvá bazalka
  • alt. 1 baklažán (už bol veľmi mäkký, tak som ho udusila do omáčky. No môžete pridať napr. aj mrkvu)

Cuketové lasagne - overený recept

Ako na to:

  • cukinu nakrájame na plátky, cca 1/2cm hrubé, dáme do sitka, dobre nasolíme, aby pustili šťavu
  • opláchneme, osušíme a grilujeme na grilovacej panvici cca 5 min z oboch strán
  • opražíme si na olivovom oleji pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, prípadne vypotený baklažán, pokrájaný na kocky (alebo mrkvu)
  • keď masa zmäkne, pridáme paradajky, soľ podľa chuti, necháme prebublať
  • a prichádza na rad vrstvenie – na dno zapekacej misky dáme omáčku, grilovanú cukinu, mozzarelu (nakrájanú na plátky), nakrájané vajíčka, príp. čerstvé lístky bazalky, posypeme strúhaným parmezánom. Potom opäť opakujeme. Posledná vrstva je paradajková omáčka. Posypeme ju parmezánom.
  • zapečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, kým syr nezhnedne (cca 35 min), necháme postáť asi 10 min a podávame

Dobrú chuť!

Ak vám bude chutiť a chcete ďalšie Petrine recepty, Petru nájdete aj tu: INSTAGRAM

Čo ste možno o cukete nevedeli:

  • Pravidelným konzumovaním cukiny môžete predísť napríklad aj vzniku žalúdočných vredov. Zlepšuje totiž pohyblivosť čriev. Ak mávate zápchu, skúste pridať do jedál cuketu…
  • Cuketa obsahuje veľké množstvo antioxidantov a protizápalových fytonutrientov, ktoré zmiernia zápaly a zachytia voľné radikály.
  • Pri redukčných diétach platí  jediné pravidlo – príjem kalórií bymal byť jednoznačne nižší, ako výdaj. Nemusíte samozrejme hladovať. To telu neprospieva. Zaraďte do jedálnička cuketu. Cuketa má málo kalórií, vysoký obsah vody a vlákniny. Je preto ideálna  pre všetkých, ktorí sa snažia upraviť svoju váhu.

Mohlo by vás zaujímať