Chystáte sa na výlet? Máme pre vás tipy na desiaty na cesty
Či už je jar, leto, jeseň alebo aj zima, na výlet do prírody, po pamiatkach alebo jednoducho len tak nie je nikdy zlý čas. Môžete tak dať hlave oddýchnuť od každodenného pracovného zhonu, objaviť nové miesta alebo stráviť čas s rodinnou, ktorého nikdy nie je dostatok. Všetky výlety však majú niečo spoločné. Ak vyrážate kamkoľvek, a za akéhokoľvek počasia, dobrá desiata bude niečo, čo dozaista ocení každý.
1. Ovocné a zeleninové balíčky
Ingrediencie:
- Jablká
- Hroznové víno
- Mrkva
- Uhorka
Postup:
- Jablká umyte a nakrájajte na plátky alebo kocky. Rovnako postupujte s hroznovým vínom, len je potom už na vás, či ho budete poliť alebo necháte v celku. Ak chcete kombináciu niečím obohatiť, môžete pridať napríklad jahody alebo čučoriedky.
- Nasledujú zeleninové vrecúška. Očistenú mrkvu a umytú uhorku nakrájajte na prúžky, respektíve tyčinky a uzavrite do krabičky alebo zapínacích sáčkov. Pokiaľ máte doma v chladničke humus, rozhodne ho vezmite so sebou. Môžete potom zeleninové tyčinky namáčať v ňom, a ešte viac sa zasýtiť.
2. Energetická zmes z orieškov a semienok
Ingrediencie:
- Mandle
- Vlašské orechy
- Slnečnicové semienka
- Tekvicové semienka
- Hrozienka
Postup:
- Všetky ingrediencie vyberte z ich obalov a zmiešajte v mise tak, aby pri rozdeľovaní bolo v každom balíčku zastúpenie všetkých plodov a nikoho ste neukrá
- Následne zmes rozdeľte do malých uzatvárateľných vrecúšok alebo krabičiek podľa počtu účastníkov.
- Využiť môžete samozrejme aj ďalšie oriešky alebo semienka, vo vhodných kombináciách sa medze nekladú.
3. Celozrnné sendviče s avokádom a zeleninou
Ingrediencie:
- Celozrnný chlieb alebo rožky
- Avokádo
- Cherry paradajky
- Uhorka
- Listový šalát
- Syr podľa chuti
Postup:
- Základom je výber dostatočne zrelého avokáda, ktoré vám pôjde dobre krájať. To spoznáte tak, že keď avokádo stlačíte, zaboria sa vám do neho trochu prsty.
- Ak máte teda to správne avokádo, môžete ho rozkrojiť napoly, vybrať kôstku a roztlačiť vidličkou do takej kaš
- Následne tým potrite celozrnný chlieb alebo rožky vybrané na prípravu sendvič
- Cherry paradajky a uhorku umyte a nakrájajte na tenké plátky tak, aby sa dobre dali vkladať dovnú
- V poslednom kroku potom na avokádo položte listový šalát, nakrájané plátky paradajok a uhorky a pridajte syr podľa chuti. Sendviče potom ideálne zabaľte do alobalu alebo potravinovej fólie za účelom dlhšej čerstvosti.
4. Domáce proteínové tyčinky
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/2 šálky arašidového masla
- 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/2 šálky nasekaných orechov podľa chuti
- 1/2 šálky sušeného ovocia (napr. brusnice, marhule)
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, arašidové maslo a med (alebo javorový sirup).
- Potom do zmesi pridajte nasekané orechy, sušené ovocie a opäť celé dobre premiešajte.
- Vzniknutú zmes preložte do pekáča vyloženého papierom na pečenie a rovnomerne rozprestrite. Snažte sa o to, aby bola po pekáči vrstva rozotretá čo najviac rovnomerne.
- Potom už stačí dať len pekáčik na niekoľko hodín do chladničky na utuženie celej zmesi.
- Po stuhnutí stačí zmes len rozkrájať a tyčinky sú hotové.
5. Jogurtové tégliky s ovocím a granolou
Ingrediencie:
- Biely jogurt
- Obľúbené ovocie (napr. čučoriedky, jahody, banán)
- Granola
Postup:
- Do uzatvárateľných téglikov alebo malých pohárov dajte vrstvu bieleho jogurtu.
- Rozkrájajte vybrané ovocie a posypte s ním celý jogurt.
- Doplňte granolou a prípadne pridajte ďalšiu vrstvu jogurtu a ovocia. Napríklad deti vrstvu navyše určite ocenia, pretože jogurt potom v tégliku vyzerá viac farebne a vieme predsa ako deti fungujú.
- Tégliky uzavrite a uchovajte v chlade, než vyrazíte na výlet.
Zdroj obrázka: Angelina Zinovieva / stock.adobe.com
-Infoservis-