Ako urobiť tie najlepšie lievance? Vyskúšajte týchto 5 praktických tipov!

Ako urobiť tie najlepšie lievance? Vyskúšajte týchto 5 praktických tipov!Ako urobiť tie najlepšie lievance? Vyskúšajte týchto 5 praktických tipov!

Urobiť dobré a chutné lievance je omnoho ťažšie, ako sa zdá. Niekedy sa nezdvihnú, inokedy nechutia tak dobre, ako by ste chceli. Bojujete s nimi aj vy a túžite po dokonalom výsledku? Máme pre vás 5 praktických tipov, ktoré sú zárukou tých najlepších lievancov. Odporúčame využiť ich rovno všetky.

Čerstvé suroviny

Nad týmto bodom rozhodne nemávnite rukou. Čerstvé suroviny sú základom úspechu. A to najmä vtedy, ak ide o droždie alebo kypriaci prášok.

Klasické a základné cesto bežných lievancov obsahuje kvasnice. Ak ich využívate aj vy, určite nezabúdajte skontrolovať, či sú stále v záruke.

Dokonca, niektoré môžu byť aj v záruke, no príliš čerstvé už nie sú. Je preto dobré, keď si kúpite nové v deň varenia, prípadne 1 – 2 dni predtým.

Výhodu majú tí, ktorí používajú sušené droždie. To má záruku dlhšiu a teoreticky, je aj dlhšie čerstvé. Rovnako to však neriskujte ani s ním.

Ak ho máte doma dlho, nemuselo by vykysnúť, prípadne by sa lievance “zadrhli”.

Niektorí si recept zjednodušili a “vynovili”. Na to, aby boli lievance nadýchané, používajú kypriaci prášok. Ten má záruku najdlhšiu a dobrý je aj o niekoľko mesiacov.

Pri príprave lievancov však myslite aj na ďalšie potraviny, a to vajcia a mlieko. Ešte predtým, ako vajce do cesta rozbijete, ovoňajte ho a pozrite, či je dobré.

Správna panvica

Druhou dôležitou vecou je správna a kvalitná panvica. Lievance budú mať pekný tvar len vtedy, keď ich vylejete do určitej formy.

Na palacinkárni sa vám rozlejú a budú vyzerať ako malé palacinky.

Práve preto siahnite po panvici na lievance. Na trhu nájdete množstvo rôznych modelov. Väčšina z nich je dnes vhodná aj na elektrické a indukčné platne.

Dokonca, zopár modelov vám do lievancov vytvaruje pekné tvary, ako napríklad smajlíkov alebo zvieratká.

Tie sú vhodné najmä do rodín s deťmi. Potešia sa im však aj starší.

Ešte predtým, ako cesto nalejete do panvice, nezabudnite ju vytrieť olejom, prípadne maslom.

Zamedzíte tak tomu, aby sa vám lievanec prilepil.

Ako urobiť tie najlepšie lievance? Vyskúšajte týchto 5 praktických tipov!

Zabudnite na hrudky

To, čo vytvára jeden z najväčších problémov pri pečení lievancov, sú hrudky. Kvôli nim zostanú často tenké a bez objemu.

Pri miešaní cesta si na ne dávajte pozor a snažte sa ich všetky rozbiť.

Dobrou pomôckou je prilievať do suchých ingrediencií tie mokré. Keď to budete robiť postupne, hrudky by sa nemali objaviť.

Prípadne si pomôžte výkonným mixérom, ktorý spravuje cesto za vás a úplne dohladka.

Výhodou mixéra je, že cesto vymieša tak, aby bolo nadýchané a jednotlivé suroviny boli dobre spojené.

Vyskúšajte viaceré recepty

Skúšajte stále ten istý recept? V tom prípade iný výsledok nečakajte.

Ak sa vám nejaký nepodarí, urobte lievance podľa iného.

Na internete nájdete veľké množstvo rôznych postupov a tipov, ako na dobré a chutné lievance.

Nehovoriac o tom, že máte aj veľa možností, napríklad s kakaom, ovocím či dokonca orechmi.

Ak ste stará škola, v kníhkupectvách objavíte aj veľké množstvo kníh orientovaných len na lievance.

Ako urobiť tie najlepšie lievance? Vyskúšajte týchto 5 praktických tipov!

Nechajte cesto odležať

Po zmiešaní jednotlivých surovín cesto zakryte a dajte do chladničky. Nechajte ho odležať cez noc, prípadne na 2 – 3 hodiny.

Počas tejto doby sa jednotlivé suroviny spoja a celkový výsledok bude omnoho lepší.

Plus, s cestom sa bude omnoho jednoduchšie pracovať.

Ako urobiť tie najlepšie lievance? Zhrnutie

Pečenie lievancov nie je žiadna veda. Stačí mať len kvalitné suroviny, správnu panvicu a poznať zopár ďalších trikov. Vyskúšajte jeden alebo rovno všetky, ktoré sme vám dnes spomenuli a uvidíte, že výsledky budú lepšie ako kedykoľvek predtým.

Zdroje informácií:

  • https://medium.com/@diligentchef/the-important-criteria-for-choosing-a-crepe-pan-210fec436af1

-Infoservis-

Mohlo by vás zaujímať