fbpx

Ako si pripraviť zavárané mäso, ktoré je pripravené na okamžité použitie? Overený recept.

Zavárané mäso – ako konzervovať mäsoZavárané mäso – ako konzervovať mäso, ktoré je pripravené na okamžité použitie?

Tento recept na zavárané mäso mám od mojej babičky a vrátila som sa k nemu po rokoch. Snažím sa pripraviť si nejaké zásoby a rozhodla som sa, že lepšie ako konzervy z obchodu, bude doma pripravené mäso podľa overeného receptu. Rada sa oň s vami podelím.

Zavárané mäso – ako konzervovať mäso?

Potrebujete odblanené bravčové mäso nakrájané na väčšie kúsky. Vhodné je pliecko alebo krkovička, kde tuk vytvorí chutnú šťavu. Ak máte veľa mäsa, môžete ho premiešať aj so stehnom. Mäso z karé nie je vhodné, lebo je príliš suché. Zíde sa vám aj trochu bravčovej kože, ktorá vytvorí aspik. Ak nemáte mäso z vlastného chovu a  všetky ingrediencie kupujete, kožu môžete získať aj z bravčového bôčika.

Na jeden 7 dcl pohár zaváraného mäsa potrebujete:

  • Cca ¾ kg surového bravčového mäsa
  • 1 kávovú lyžičku soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu kmínu
  • 3 – 4 kusy nového a čierneho korenia
  • 3 – 4 lyžice vody, aby mäso bolo pod vodu (môže byť aj trochu viac)
  • 4 – 6 kúskov kože (cca 2×2 cm)

Postup

Mäso a ostatné ingrediencie naložíme do pohárov. Naložené mäso varíme v uzatvorených pohároch na 100 stupňov 3 hodiny. Poháre môžu byť aj pod vodou – voda sa bude počas varenia postupne odparovať. Takto zavarené mäso treba nechať postupne vychladnúť. Keď sú poháre ešte teplé (nie horúce) vytiahneme ich z hrnca. Odporúčam otočiť ich hore dnom a zabaliť do deky, aby vychladli a určite chytili viečka.

Takto konzervované mäso je pripravené na servírovanie do pár minút. Či už pre vás, návštevu alebo výlety. Ako prílohu môžete zvoliť ryžu, zemiaky alebo chlieb a kyslú uhorku.

Dobrú chuť !

Katarína Čičmancová

S Katkou Čičmancovou sme sa pred pár mesiacmi rozprávali aj o tom, ako bude vyzerať rok 2022

Tento rozhovor zaujal už viacej ako 140 000 divákov. Ak ste ho ešte nevideli, alebo si chcete pozrieť čo nás čaká v druhom polroku tohto roka, môžete ho sledovať aj priamo tu:

Zároveň chcem poďakovať divákom a fanúšikom, ktorí prispeli aj na produkciu tejto epizódy prostredníctvom KO-FI. N

Na virtuálnu kávičku môžete prispieť aj vy: https://ko-fi.com/odznovapodcast/tiers

Pripravila: Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať