Ako si pripraviť rybu s bylinkami na grile

Ako si pripraviť rybu na grile – Pražma a Morský vlk s bylinkami

Na Slovensku jeme málo rýb. Túto informáciu nemám z vlastnej hlavy, potvrdila mi to lekárka, ktorá sa zaoberá príjmom vitamínov a živín a ich vplyvom na ľudské telo. Vždy, keď sa to dá, dajte si rybu. A samozrejme, že najzdravšia varianta ako si rybu pripraviť je na prírodno.

Ryba na grile – pražma a morský vlk

Ešte predtým, ako vyhlásili lockdown sme mali ísť k našim známym. Sú to príjemní ľudia, ktorí si zároveń potrpia na kvalitnej kuchyni. Nedávno sme s nimi priniesli rozhovor. Ich podnikanie sa totiž dotýka Grécka. Pred pár rokmi odišli na dovolenku a vrátili sa s podnikateľským nápadom. Mali pre nás pripravené prekvapenie. Pražmu a morského vlka na grile. Poslúchli sme nariadenia a na návštevu sme nešli. Šimovci si ryby pripravili pre seba a poslali aspoň fotky. Rozhodla som sa, že sa s vami podelím o recept, ako si pripraviť rybu s bylinkami na grile.

Pražma

 

Pražma je veľmi kvalitná ryba. Svoj čas v mori si zvykne krátiť aj okusovaním koralov. Pražma kráľovská  je morská ryba, ktorá bola populárna už vo staroveku. V súčasnej dobe žije pražma stále  v Stredozemnom mori, ale vyskytuje sa aj v ďalších častiach východnej časti Atlantického oceánu, a to od severozápadu Európy až po severozápad afrického kontinentu. Najviac sa však loví v oblasti Stredozemia, aj keď v poslednej dobe sa chová už aj umelo.

Morský vlk 

Ako si pripraviť rybu s bylinkami na grile - morský vlk

Morský vlk mení miesto pobytu podľa sezóny – v zime často žije vo vodách s hĺbkou do 100 m, v lete potom v pobrežných lagúnach. Mladí morskí vlci dosť migrujú, dospelí sú skôr samotári. Morský vlk má biele mäso s jemnou chuťou, málo kostí a kalórií. Obsahuje však množstvo bielkovín, selén, vitamín B6, horčík a fosfor.

Ako si pripraviť rybu s bylinkami na grile?

Pripraviť si hodnotný obed alebo večeru, keď máte po ruke kvalitné ryby, nie je žiadna veda. Tu je recept, ktorý mi poslala Andrea Šimová.

Dnes sme ryby pripravovali na grile. Predtým, ako sme ich šupli do rúry, ochutili sme ich kôprom, gréckym cesnakom, gréckymi bylinkami na rybu a gréckym olivovým olejom. A samozrejme nezabudli sme grécku soľ.

Vrchný gril sme nastavili na 240°C. Po 10 minútach sme ryby pretočili a zase grilovali 10 minút. Dôležité je umiestniť  plech v rúre čo najvyššie.

Príloha je na každom z vás. My sme zvolili opekané zemiaky.

Dobrú chuť.

Ak si chcete zadovážiť kvalitné byliny a olivový olej, nájdete ich tu:

Grécka soľ

Ako si pripraviť rybu s bylinkami na grile

Olivový olej

Ako si pripraviť rybu s bylinkami na grileBylinky na rybu

 

Pripravila: Martina Valachová

Mohlo by vás zaujímať