Víno, ktoré zachutilo tisícom Slovákov. Aké sú výhody vína bez histamínu a v čom je iné?

Víno, ktoré zachutilo tisícom Slovákov. Aké sú výhody bezhistamínového vína a v čom je iné?

Hovorí sa, že vo víne je pravda. Možno neviete, prečo a ako vznikol tento slogan. Traduje sa, že je to preto, lebo ako popíjate vínko, ste čoraz pravdovravnejší. Samozrejme, že nič netreba preháňať, ale víno v rozumnej miere patrí k životu. Čo však robiť, keď sa po víne dostaví okrem pravdy aj migréna či podráždenie pokožky? Problém môže byť v histamíne, ktorý klasické víno obsahuje. Pre ľudí, ktorí majú podobné problémy, však existuje riešenie – víno bez histamínu. A to si môžete kúpiť u Vladimíra Muraňského. Aké sú výhody bezhistamínového vína?

Víno má bežne množstvo histamínu

Histamínová intolerancia si vyžaduje veľmi špecifickú diétu a vyradiť alebo obmedziť musíte množstvo potravín, ktoré túto látku obsahujú. Výnimkou nie je ani víno. „Čoraz častejšie chodili do nášho obchodu ľudia s touto intoleranciou a pýtali sa, čo môžu a čo nemôžu konzumovať. Víno je obľúbené, no histamínu obsahuje veľa, a tak sme sa snažili ponúknuť našim zákazníkom niečo, čo by mohli piť a neškodilo im to,“ opisuje Vladimír Muraňský.

Hľadeli pritom aj na primeranú cenu a garantované, certifikátom potvrdené minimálne množstvo alergénu. „Toto všetko bezhistamínové víno, ktoré sme začali predávať už v roku 2017, spĺňa.“ Jednou z opakujúcich sa otázok, na ktoré musel Vlado odpovedať, patrila aj tá, či naozaj chutí ako originál. „Sami sme, samozrejme, chuť vyskúšali. Aj vo vínach existuje rôzna kvalita a my sme chceli ponúkať niečo, s čím budú ľudia spokojní,“ hovorí Vlado.

Zdroj: Prirodnastrava.sk

Špeciálny proces výroby vína bez histamínu

Pri výrobe sa používa špeciálna zmes kvasiniek a rýchlo po sebe musí nasledovať odkalenie muštu, filtrácia a fermentácia. Absolútne odstránenie histamínu nie je možné a potrebná je aj laboratórna kontrola hladiny histamínu. Tá sa môže ešte znížiť vďaka pridaniu špeciálnych enzýmov. „Vo vínach s nízkou hladinou histamínu a v bezhistamínových je hladina maximálne do hodnoty 0,3 – 0,5 miligramu na liter, čo je bezpečné,“ ozrejmuje Vladimír. Samozrejme, čím menej histamínu má, tým lepšie, a preto je dobré si túto hodnotu pred kúpou pozrieť.

„V prípade biovína sa celá výroba riadi zásadami ekologického poľnohospodárstva. Nesmú sa v ňom nachádzať stopy akýchkoľvek chemických látok, dozreté bobule sa musia zbierať v pravý čas a rýchlo sa spracovať,“ vysvetľuje Vlado.

Výborné aj pre ľudí bez intolerancie

Všetky vyššie spomenuté Vlado zvažoval aj pri výbere toho správneho dodávateľa vína, s ktorým sa napokon stretli aj osobne. „Hneď na začiatku sme si dohodli podmienky spolupráce a do dnešného dňa je obojstranne vynikajúca,“ pochvaľuje si. V prospech vín, ktoré ponúkajú, hovoria aj recenzie od zákazníkov, ktorí sa pravidelne vracajú. „Histamínová intolerancia je pre človeka veľmi obmedzujúca a každá potravina, ktorú môže konzumovať alebo piť, je veľmi vyhľadávaná.“

Keďže v chuti vína by ste nespoznali rozdiel, bezhistamínové víno je vhodné aj pre ľudí bez intolerancie. Celá rodina si tak môže pripiť rovnakým nápojom. Vladimír ponúka biele, červené aj ružové a na svoje si príde milovník suchého, polosladkého aj sladkého. „Pohľad do štatistík hovorí, že vína sa predávajú rovnomerne, čo znamená, že každý si nájde to svoje obľúbené.“

Kde víno bez histamínu hľadať?

Jedinečné víno je len jednou súčasťou širokej ponuky zdravých potravín, ktorú Vladimír Muraňský vyskladal vo svojom e-shope Prirodnastrava.sk„Hoci som pracoval v úplne inom segmente, zdravá výživa ma vždy zaujímala,“ prezrádza s tým, že ponuka v tejto oblasti bola na Slovensku dosť slabá. Preto sa rozhodol, že zdravé potraviny prinesie aj iným, a založil vlastný online obchod, kde ponúka okrem vína aj zdravé potraviny a doplnky stravy.

Pripravila: Martina Valachová

P.S: Vlada poznám osobne. Víno som aj testovala. Je výborné. Ak ho chcete skúsiť, odporúčam…

Mohlo by vás zaujímať